Het wordt warmer, de dagen worden langer, kortom het voorjaar is hier. Tijd om de motorfiets te pakken en mooie ritjes te maken. Maar helaas komen er nog te vaak (ernstige) ongelukken met motorrijders voor. Maar wat zijn nu de vijf meest voorkomende oorzaken van een motorongeluk en wat kun je er tegen doen?

5. Onderuit remmen

Hoewel dit met de moderne ABS-systemen steeds minder vaak voorkomt, gebeurt het nog steeds dat motorrijders zichzelf onderuit remmen. Door te veel te remmen met de voorrem, slipt het wiel en glijdt onderuit, met jou er achteraan.

De oplossing is vrij simpel: leer je motor goed kennen en oefen af en toe met het maken van een noodstop zodat je de grens van de motor rustig leert kennen. Oefen je dit vaak genoeg, dan zal je tijdens een noodsituaties minder snel geneigd zijn te hard in je voorrem te knijpen.

4. Te hard een bocht in

Ook deze oorzaak van een motorongeluk lijkt simpel te voorkomen, maar komt helaas nog wel eens voor. Het niet goed inschatten van een bocht en de eigen snelheid leidt een schrikreactie, waarbij niet meer goed door de bocht gekeken wordt. En in plaats van de motor verder af te schuinen, en alsnog de bocht te halen, leidt de paniek tot het uit de bocht vliegen.

Ken je een bocht niet, laat je dan nooit opjutten en rij een veilige snelheid. Heb je het toch verkeerd ingeschat, schrik niet en blijf in de bocht kijken en leg je motor nog iets platter. Negen van de tien keer zul je alsnog makkelijk de bocht halen.

3. Technisch mankement

Wie kent ze niet, van die motorrijders die weigeren tijd en/of geld aan onderhoud te besteden. Een technisch probleem komt dan al snel om een hoekje kijken, met soms dramatische gevolgen. Remmen die weigeren, achterwielen die blokkeren, en zo simpel te voorkomen.

Let dus altijd goed op de staat van je motorfiets en de essentiële onderdelen en je zult veel minder vaak verrast worden.

2. Gladde wegen

Altijd een naar moment als je lekker aan het rijden bent en de weg is ineens spekglad. Dat kan door olie komen of de verse natte klei die van een tractor is afgevallen. Zeker in bochten leidt dit meer dan eens tot een ongeluk. Maar door altijd goed op te letten op de weg voor je en de bochten te scannen, kun je dit soort gevaren op tijd inschatten en je snelheid er op aanpassen.

1. Niet oplettende autorijders

Helaas zien autorijders ons motorrijders zeer vaak over het hoofd. Een auto die afslaat en daarbij een motorrijders snijdt is één van de meest voorkomende oorzaken van ernstige motorongelukken. Ook auto’s die zonder te kijken van baan verwisselen of deuren die open worden gegooid in bijvoorbeeld een file, leveren zeer nare situaties op.

Hoewel lang niet al deze situaties in te schatten zijn, kun je toch jezelf aanleren op een dergelijke manier te rijden dat je tijd en ruimte hebt om met dit soort zaken om te gaan. Hou afstand, kijk goed naar wat een auto doet en neem nooit dat risico de auto toch even snel in te halen.

Conclusie

Zorg dat je altijd bewust bent van hoe kwetsbaar wij motorrijders zijn en bescherm jezelf. Niet alleen door het dragen van de juiste helm en kleding, maar ook door ruimte voor jezelf op de weg te creëren. Met kleine aanpassingen kun je de hier bovenstaande vijf meest voorkomende oorzaken van een motorongeluk vermijden.

Drive on and drive safe !!

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo Mito en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

Laat een reactie na: