Speciaal voor de autobestuurders zijn hier vijf tips hoe je rekening houdt met de motorrijders, die met dit mooie weer in grote getale op de weg te vinden zijn.

1. Realiseer je hun kwetsbaarheid

Een motorrijder is extreem kwetsbaar. De wendbaarheid en snelheid van een motorfiets kan de bestuurder vaak uit gevaarlijke situaties redden, maar gaat het fout dan is het vaak ook echt fout. De meeste bestuurders van een motorfiets weten dit en handelen ernaar, maar het is ook als autorijder van groot belang dit te snappen. 
2. Geef ruimte

Een motor is veel kleiner dan een auto en lijkt daardoor prima te vertoeven in een veel kleinere ruimte op de weg, maar dit is meestal schijn. Om goed te kunnen manoeuvreren heeft een motorrijder de nodige ruimte om zich heen nodig. Dus ga niet te dicht op een motorrijder staan of rijden en geef ze genoeg ruimte op smalle wegen. Het is namelijk zeer intimiderend voor een motorrijder om opzij geduwd te worden, ze worden immers niet beschermd door een stalen carrosserie.

3. Laat zien dat je ze ziet

Laat als bestuurder van een auto duidelijk zien dat je een motorrijder ziet. Dan kan met een gebaar of via de manier waarop je jezelf met je auto positioneert. Maar hoe je het ook doet, zorg ervoor dat er geen misverstand ontstaat. Een auto kan gemakkelijk een noodstop doen, voor een motor is dat veel lastiger.
4. Let op in de file

In Nederland is het toegestaan dat motoren in de file tussen de auto’s door rijden. Dit dient te gebeuren tussen de meest linkerbaan en de baan daarnaast, iets waar de meeste motorrijders zich aan houden. Sta je in één van deze banen, houd dan rekening met de mogelijkheid dat er een motorfiets aan kan komen. Geef ze ruimte, maar vooral: wissel niet plotseling van baan en gooi zeker niet zomaar je deur open zonder te kijken. Je kunt er een leven mee redden.

5. Let op met ramen sproeien

In de warme perioden zit je autoraam al snel vol met platgeslagen insecten die je met een goede zomer ruitensproeiervloeistof gemakkelijk kunt verwijderen. Maar voordat je dat doet, kijk even of er achter je toevallig geen motorfiets rijdt. Want veel van jouw sproeier gaat over je auto heen, recht in het gezicht van de motorrijder. Dat is met het vizier van de helm dicht al niet fijn en onveilig, maar met een open vizier kan de bestuurder van de motorfiets echt even niets zien, wat erg gevaarlijk kan zijn.

We bevinden ons allemaal op dezelfde weg en we willen allemaal veilig thuiskomen. Hopelijk krijgen autobestuurders met deze vijf tips een beter begrip voor de motorrijders en wordt het weer een stukje fijner op de weg.

 

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo 159 Ti, een 40-jaar oude Jeep Wagoneer en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

  1. Punt 4 klopt niet, het is niet gedoogd wat zou inhouden dat het eigenlijk verboden is. SInds 1990 is het met de file door de motor rijden toegestaan en volstrekt legaal.

Laat een reactie na: