Driving-Dutchman.nl
    Twitter Facebook Instagram Pinterest RSS
    Trending
    • Test Citroën C5 X Plug-in Hybrid, ultiem comfort
    • Test elektrische Fiat 500 3+1
    • Opel Corsa heeft software update nodig om te kunnen koelen
    • 4 tips bij het kopen van een tweedehands motor of auto
    • Autotest Mercedes-Benz EQA 250 Business Solution
    • Waar op letten bij private lease van een elektrische auto?
    • Vreemde geluiden onder motorkap Peugeot 508
    • Je leaseauto alleen zakelijk gebruiken? Dat levert je nauwelijks extra werk meer op
    Driving-Dutchman.nl Driving-Dutchman.nl
    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren
    Login
    Driving-Dutchman.nl
    By Rob Blom

    Autotest Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 2WD 6MT Business

    Auto 17-02-2013Geen reacties

    Hyundai heeft nog niet bij iedereen een goed imago. Maar als je de Santa Fe 2.2 CRDi 2WD 6MT Business eenmaal hebt gezien en erin hebt gezeten, dan verandert je beeld over het Koreaanse merk op slag. En dan heb je er nog niet eens mee gereden.

    Hyundai heeft het lef om de Santa Fe te vergelijken met een paar flinke Europeanen. “De nieuwe Santa Fe is langer, breder, lager en ruimer dan zijn voorganger. Met zijn afmetingen is de Santa Fe groter dan bijvoorbeeld de Volvo XC60, Audi Q5 en BMW X3,” zegt importeur Greenib in een persbericht.

    Basismodel bijna 40 duizend euro

    Het basismodel van de Santa Fe is de i-Motion met een prijskaartje van bijna 40 duizend euro. Hiervoor krijg je voorwielaandrijving, een handgeschakelde zesbak en een nieuwe 2.4 liter GDI benzinemotor. En dan zit je boven de prijs van bijvoorbeeld een Mazda CX-5 met automatische bak en vierwielaandrijving. De basisversie heeft standaard heuvelaf en heuvelop remcontrole aan boord. Er zijn zeven airbags waaronder één voor de knieën. De i-Motion heeft daarnaast cruise control, een bluetooth carkit, airconditioning en elektrische verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Uiteraard is dit optiepakket flink uit te breiden, als je maar betaalt. Naast de i-Motion is de Santa Fe er als i-Vision en i-Catcher.

    Hyundai-Santa-Fe-2.2-CRDi-2WD-6MT-Business_03Importeur: Vergelijking CX-5 gaat niet op

    Ik vergelijk de Santa Fe continue met de CX-5. Waarom? Ik ken de CX-5, vind de auto’s op elkaar lijken en ze dienen volgens mij hetzelfde publiek. Volgens pr-manager Mike Belinfante van importeur Greenib gaat de vergelijking tussen de Santa Fe met en de Mazda CX-5 niet op. “De Mazda kun je beter vergelijken met de Hyundai ix35 van ongeveer 25 duizend euro. De CX-5 is kleiner, dus minder ruim en motorisch minder sterk dan de Santa Fe. Ik denk dat deze Mazda tussen de ix35 en Santa Fe inzit. Dat verklaart de prijs. We zien juist veel Volvo, Volkswagen en zelfs BMW, Audi en Mercedes klanten in onze showrooms kijken naar de dikke Santa Fe en hun auto er op inruilen. “

    Hyundai-Santa-Fe-2.2-CRDi-2WD-6MT-Business_11Twee verschillende motoren

    De Hyundai is leverbaar met twee verschillende motoren. Eerst de eerder genoemde 2.4 liter benzine. Dit blok heeft een vermogen van 192 pk en een koppel van 242 Nm en is leverbaar met een handgeschakelde en automatische (niet op i-Motion) versnellingsbak. Dan is er nog een 2.2 liter diesel met een vermogen van 197 pk met handgeschakelde of automatische versnellingsbak. Met de handbak beschik je over 421 Nm koppel, met de automaat over 436 Nm. Bij beide motorversies kan gekozen worden voor vierwielaandrijving. Bovenop de genoemde versies zijn er nog de Business Editions met een volgens Belinfante aantrekkelijke prijs.

    “Tijdens de koude winterperiode met temperaturen onder nul schakelde de bak met koude motor wat stroef. Eenmaal warm ging het soepeler en schakelde de bak goed.”

    Ik reed in de 2.2 liter voorwielaangedreven diesel met handgeschakelde versnellingsbak. De diesel is soepel en krachtig. Minpuntje was het aangrijpingspunt van de koppeling. De pedaalslag bedraagt ongeveer tien tot 15 centimeter. Alleen werd bij mijn Santa Fe slechts twee centimeter hiervan benut. Het resultaat: als je de koppeling niet helemaal tot op de bodem intrapt een geluid dat je de versnellingsbak niet graag hoort maken. Het ingetrapte pedaal tijdens het wegrijden op laten komen resulteerde vaak in een flinke spurt. Omdat je vergeet dat je maar zo weinig vrije slag hebt. Na een paar dagen rijden was ik er wel aan gewend. Tijdens de koude winterperiode met temperaturen onder nul, schakelde de bak met koude motor wat stroef. Eenmaal warm ging het soepeler en schakelde de bak goed.

    Hyundai-Santa-Fe-2.2-CRDi-2WD-6MT-Business_10Achterpassagiers zitten riant

    De Santa Fe is de grote broer van de ix35. Dat Hyundai hier een op het oog aantrekkelijke auto mee heeft neergezet, is duidelijk. De koets van de Santa Fe is stoer, oogt fors en lijkt op een terreinwagen. Het interieur ziet er goed uit en doet niet onder voor bijvoorbeeld de Mazda CX-5. En de totale aankleding ziet er net iets beter uit dan die van de Mitsubishi Outlander. Maar ook ten opzichte van de Europese merken hoeft Hyundai zich met de Santa Fe zeker niet te schamen. Aan boord van de Santa Fe beschik je over een zee aan ruimte. De achterpassagiers zitten riant en kunnen, ook als ze langer zijn dan 1 meter 80, makkelijk hun benen kwijt. Op de passagiersstoel is het weer iets anders. Een gehoorde opmerking: ‘Ik dacht dat ik meer ruimte zou hebben tussen het portier en de middenconsole’. Aan de bestuurderskant is de ruimte prima.

    Weinig windgeluid in de auto

    Je hoeft niet in een auto van meer dan 80 duizend euro te rijden om serene rust te ervaren. De Hyundai doet het met de helft van dit bedrag al heel goed. Binnenin de auto hoor je weinig rijwindgeluid. In mijn Santa Fe zit een groot panoramadak. Met het dak op standje één ongeveer vijf centimeter open hoor je zelfs bij 120 kilometer per uur amper windgeruis. Als je het pittige blok een beetje aanspoort hoor je hem wel, maar dit is geen onprettige ervaring. Juist een prima geluid. Je hoort tenminste dat er iets gebeurt.

    “Met het dak op standje één ongeveer vijf centimeter open hoor je zelfs bij 120 kilometer per uur amper windgeruis.”

    Instrumenten en bediening

    In de Hyundai Santa Fe zitten alle knoppen en instrumenten goed bereikbaar op de juiste plek. Fijn is ook de audiobediening op het stuur. De knoppen steken niet uit. Dit voorkomt dat je bij het inparkeren per ongeluk de knoppen raakt en je radio ineens heel hard, zacht of op een andere zender staat. De LG multimedia installatie in mijn Santa Fe verdient een dikke pluim. De bediening van de audio-, telefoon en radiomenu’s zijn intuïtief en simpel. Het verbinden van de telefoon met de installatie duurde nog geen anderhalve minuut. Het navigatiesysteem krijgt van mij een extra positieve vermelding. Navigeren via het touchscreen gaat eenvoudig en snel. Een letter van plaats- of straatnaam aanraken is direct zichtbaar. Beduidend sneller dan ik gewend ben van multimediasystemen die we in Duits/Tsjechische auto’s terugvinden.

    Hyundai-Santa-Fe-2.2-CRDi-2WD-6MT-Business_06Fijne wegligging voor hoge auto

    Ondanks zijn flinke gewicht van 1.677 kilo (benzine 1.566), voelt de Santa Fe niet aan als een overhellende bak. Integendeel, de auto gedraagt zich neutraal. Er is geen onder- of overstuur merkbaar. Ik reed met de Santa Fe in de sneeuw en op natte wegen. Onder alle omstandigheden geeft de auto je veel vertrouwen. Misschien zelfs wel iets te veel. Je stapt immers in een auto die eruit ziet als een 4WD. En dat gevoel verdwijnt niet als je erin zit.

    Conclusie

    De Hyundai Santa Fe is oorspronkelijk voor de Amerikaanse markt ontwikkeld. Door een aantal ingrepen zoals handschakeling en voorwielaandrijving is de auto prijstechnisch ook voor Europa interessant geworden. De Santa Fe is een auto waarin je makkelijk lange afstanden aflegt. Er is veel ruimte in de auto en je voelt je er snel en goed in thuis. Van mij krijgt de Santa Fe een dikke voldoende, en dat is bij mij een acht.

    Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.

    Technische gegevens:
    Brandstof: Diesel
    Energielabel: C
    CO2 uitstoot: 147 g/km
    Cilinderinhoud: 2.199 cc
    Cilinders: 4-cilinder lijn
    Max. vermogen: 197 pk bij 3.800 tpm
    Max. koppel: 421 Nm bij 1.800 tpm
    Acceleratie 0–100 km/h: 9,4 sec.
    Topsnelheid: 190 km/h
    Transmissie: 6v hand
    Gewicht: 1.677 kg
    Prijs gereden uitvoering: 41.995 euro
    Prijs basisversie: 39.995 euro
    Gereden testkilometers: 835 km

    Plus
    + Stoere uitstraling
    + Intuïtieve multimediabediening
    + Afwerking
    + Wegligging

    Min
    – Koppeling grijpt snel aan
    – Versnellingsbak (koude olie)

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleAutotest Opel Mokka 1.4 Turbo Edition 4×4
    Next Article Autotest Range Rover 4.4 SDV8 Autobiography

    Related Posts

    By Yuri Van Koeveringe

    Test Citroën C5 X Plug-in Hybrid, ultiem comfort

    By Yuri Van Koeveringe

    Test elektrische Fiat 500 3+1

    By Driving-Dutchman

    Opel Corsa heeft software update nodig om te kunnen koelen

    Reageer

    Laat een reactie achter Cancel Reply

    Aanmelden nieuwsbrief


    Video: Wij zijn Driving-Dutchman

    advertorial
    Meest gelezen

    Voorkom schade en dure reparatie aan dieselmotor, reinig roetfilter preventief

    Opgerekte distributiekettingen door Het Nieuwe Rijden

    Dure motorreparatie door te zuinig rijden

    Alfa Romeo presenteert de Giulia Quadrifoglio

    Colofon / Contact

    Dutch on Wheelz

    Nieuws, tips en persberichten kun je sturen naar
    press@driving-dutchman.nl
    Twitter @drivingdutch

    Vragen en opmerkingen aan de redactie van Driving-Dutchman redactie@driving-dutchman.nl
    Adverteren? Klik hier voor de mogelijkheden

    Automotormedia
    Hoofddorp
    Driving-Dutchman is een website van Automotormedia.

    Privacyverklaring
    Hier vindt u onze Privacyverklaring

    Reacties
    • Tootootje op Nieuwe Jeep Renegade 1.3 DDCT in de test
    • FAGOT EDDY op Zo voorkom je dat jouw EcoBoost benzinemotor in de soep loopt
    • Michael op Autotest: Tesla Model Y Long Range AWD
    • J.W.Mulder op Ook jij krijgt er mee te maken als je een auto hebt; TPMS bandendruk-bewaking systemen
    • Rudi op AdBlue verwarmingselement Ford Ranger geeft de geest
    • Kees Roeleveld op Doorn in het oog; een glimmend lederen stuurwiel. Zo kom je er vanaf!
    Auteurs

    Rob Blom
    Meer van deze auteur en zijn artikelen.

    Yuri Van Koeveringe
    Meer van deze auteur en zijn artikelen.

     

    Deel ons op
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram

    © 2022 driving-dutchman.nl - Dutch on Wheelz.

    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Deze website maakt gebruik van cookies. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies
    Akkoord Lees meer
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?