Driving-Dutchman.nl
    Twitter Facebook Instagram Pinterest RSS
    Trending
    • 4 tips bij het kopen van een tweedehands motor of auto
    • Autotest Mercedes-Benz EQA 250 Business Solution
    • Waar op letten bij private lease van een elektrische auto?
    • Vreemde geluiden onder motorkap Peugeot 508
    • Je leaseauto alleen zakelijk gebruiken? Dat levert je nauwelijks extra werk meer op
    • Autotest Volvo C40 Recharge Twin Pure electric
    • Autotest Land Rover Discovery Sport R-Dynamic PHEV
    • Autotest Peugeot 308 225 e-EAT8 Plug-in Hybrid
    Driving-Dutchman.nl Driving-Dutchman.nl
    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren
    Login
    Driving-Dutchman.nl
    By Driving-Dutchman

    Autotest Jeep Renegade 1.6 MultiJet 120 pk

    Auto 03-02-2015Geen reacties

    Alsof ze verse pasta door een pastamachine persen: zo probeert Fiat sinds een aantal jaar het historische merk Jeep te rehabiliteren. Innovatie in de vorm van downsizing, hypermoderne gadgets en dito aandrijftechnieken moeten het van oorsprong Amerikaanse merk terug op de kaart zetten tussen de keiharde concurrentie.

    Na de ‘Grand’ en normale Cherokee, is hun laatste wapenfeit de Renegade. Een kek uitziende crossover waarmee Jeep een nieuwe weg inslaat. Waarom? Dat lees je hieronder.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-1Eerder probeerde Jeep al door te breken in het segment van crossovers als de Hyundai ix35 en Nissan Qashqai. Hopeloos verouderde techniek en een bijbehorende torenhoge CO2-uitstoot sloten enige vorm van slagen echter uit. Nu proberen ze het opnieuw. Met een appetijtelijk ogende carrosserie, compacte turbomotoren en diverse veiligheidssnufjes lijkt de slagingskans nu groter.

    De nieuwe Renegade kan qua design het beste vergeleken worden met de Wrangler. Hij staat hoog op z’n poten, is direct herkenbaar als een Jeep en zit bovendien vol toffe designfeatures. Zo komt de iconische spijltjesgrille met herkenbare ronde koplampen overal terug als designgimmick. Van de regensensor tot de asbak en van de speakerbehuizing tot de koplampen. Jeep loopt te koop met zijn erfgoed. Nog meer? Het ontwerp van de achterlichten én de koplampen vindt zijn oorsprong in de optionele jerrycan van de oer-Willy’s Jeep. Kolder of niet: de Renegade draagt ze met trots.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-31Tussen Captur en Qashqai

    Van binnen is de Renegade direct herkenbaar als het kleine broertje van de nieuwe Cherokee. De afwerking is netjes te noemen en het design ronduit eigenzinnig. Dat moederbedrijf Fiat met Jeep een meer premium uitstraling wil krijgen is dan ook duidelijk zichtbaar. Qua afwerking en gevoel van luxe staat de Renegade een trede hoger dan zijn concurrenten, al is er van directe concurrentie zeker geen sprake. Zo schommelt de Renegade qua formaat tussen een Renault Captur en Nissan Qashqai in, maar zit hij qua prijsstelling gelijk aan de Japanse en forsere crossover. Ook qua gewicht, want een gelijk gemotoriseerde Qashqai zit één tariefgroep lager in de wegenbelasting. Een ander model waar de Renegade mee concurreert vinden we bij Skoda. Hun Yeti – met moderne 1.2 TSI – is net iets goedkoper en bovendien nog lichter dan de Nissan.

    U-Connect is eveneens van de partij. Dit multimedia- en navigatiesysteem, dat we als eerste tegenkwamen in de inmiddels ter ziele gegane Lancia Thema is aangepast aan het kleinere dashboard van de Renegade en de ware maatstaf in dit segment. De aanraakgevoeligheid is top, evenals de gebruiksvriendelijke software. Hij werkt samen met een fors display tussen de tellers dat we ook kennen uit de Cherokee. Fijn is ook de spraakbesturing. Deze is accuraat en zorgt nauwelijks voor ergernis zoals andere systemen dit soms wel kunnen doen. Wat betreft de betrouwbaarheid viel het U-Connect echter tegen. Zo is het meerdere malen voorgekomen dat het zichzelf deed resetten of simpelweg vastliep. Maar goed; dit kan exemplarisch zijn.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-12Ruimteaanbod is prima

    Qua ruimteaanbod is het prima gesteld. Voorin zit je als bestuurder op riante (in dit geval met leder beklede zetels) en profiteer je van de hoekige carrosserie. De voorruit staat zowat haaks en zorgt op deze manier voor een zeer eigenzinnige – haast nostalgische – zitpositie. Een middenarmsteun complementeert het geheel, net als het forse multifunctionele stuurwiel. Personen met een lengte tot 1,80 meter vinden gemakkelijk een plekje achter eenzelfde postuur en met name de hoofdruimte is uitstekend. De kofferbak is prima toegankelijk en kent standaard een maximum inhoud van 350 liter. Deze is vrij makkelijk te vergroten naar een totaal van 1,3 kuub. Een stuk minder dan de eerder genoemde Qashqai en Yeti die minimaal honderd liter meer opslokken in standaard trim en de tol die je betaalt voor het ruime passagierscompartiment.

    Zoals ik al eerder aangaf is de Renegade leverbaar met een moderne range aan motoren. De instapper is een 1.6 benzine, maar écht lekker wordt het pas met Fiats 1.4 MultiAir turbomotor. Deze levert 140 of 170 pk waarbij de laatste te koppelen valt aan een AWD-systeem en 9-traps automaat. Dieselen kan ook met een 120 pk sterke 1.6 of een 140 pk sterke 2.0. Wederom is die laatste leverbaar als AWD (of 4WD offroad monster) in combinatie met een automaat. Prijzig wordt ‘ie dan wel. Zo verlaat de 2.0 Multijet 4WD Trailhawk automaat voor dik 42 mille de showroom. Een vergelijkbare Qashqai met dieselmotor, automaat en vierwielaandrijving is zo’n vier mille voordeliger.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-6Ik reed met de 1.6 diesel. Een qua gedrag voorbeeldige krachtbron die altijd alert reageert op het gaspedaal. Vrijwel vanaf stationair smeert hij zijn 320 Newtonmeters vloeiend uit en kent ‘ie daardoor nauwelijks een turbogat. De loop is smooth en ook het gevoel in de pedalen is prettig. In combinatie met een trefzekere en fijn schakelende zesbak helpt hij de Renegade aan meer dan prima prestaties. Zo accelereert hij in 10,9 seconden naar de honderd kilometer per uur en stopt ‘ie pas bij 181 kilometer per uur. Kanttekeningen zet ik wel bij het praktijkverbruik. Zo geeft Jeep aan dat de Renegade slechts 4,7 liter per honderd kilometer nodig heeft, maar kwam ik niet verder dan een teleurstellende zeven liter per honderd kilometer met een kalme rijstijl en een afwisselend traject.

    Het weggedrag en de besturing zijn exact zoals je mag verwachten. Goedmoedig, degelijk en veilig. De reactie op het stuurwiel is prima, niet overdreven sportief, maar communicatief genoeg voor een actievere rijstijl. Dat het onderstel daarnaast dik in orde is, is met name te merken aan het nauwelijks in werking tredende stabiliteitssysteem. Verder valt de afstelling het beste te omschrijven als comfortabel stug. De demping is stevig maar nooit oncomfortabel terwijl Jeep de correcte setting – lees rust – heeft gevonden op rechte lange stukken. Enkel wat zijwind kan dan wat roet in het eten gooien.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-11Conclusie

    Voor wat betreft de hypermoderne gadgets heeft Jeep de Renegade volgestopt met techniek. Mocht je niet op tijd remmen voor je voorligger, dan doet ‘ie dat zelf en ook een rijstrook-assistent is aanwezig. De dode hoek monitort hij continu terwijl bi-xenon verlichting zorgt voor een puik lichtbeeld. Opties en lekkernijen die echter wel om een investering vragen. Standaard zijn ze namelijk aanwezig op de rijk uitgeruste Limited-uitvoering (inclusief stoel- en stuurverwarming!) die een prijskaartje kent van minimaal 28 mille.

    Een iets grotere Yeti of eveneens forsere Qashqai liggen dan eveneens binnen handbereik. Toch troeft de Renegade ze op één gebied finaal af. Je hebt het of je hebt het niet en de Renegade, die heeft het. Fiat heeft met Jeep eindelijk de broodnodige stap gezet.

    Driving-Dutchman-Jeep-Renegade-1-9Plus
    + Eigenzinnig en onderscheidend design
    + Prima onderstel en aandrijving
    + Luxe interieur

    Min
    –  Hoog brandstofverbruik
    –  Net iets te prijzig
    –  AWD en automaat dure opties

    Technische gegevens:
    Brandstof: Diesel
    Energielabel/bijtelling: E/25%
    Gem. opgegeven verbruik: 4,7 l/100 km (1 op 21.2)
    CO2 uitstoot: 120 g/km
    Cilinderinhoud: 1.598 cc
    Cilinders: 4
    Max. vermogen: 88 kW/120 pk bij 3.750 tpm
    Max. koppel: 320 Nm bij 1.750 tpm
    Acceleratie: 0-100 km/h: 10.9 sec.
    Topsnelheid: 181 km/h
    Transmissie: Handgeschakeld, zes versnellingen
    Gewicht: 1.365 kg
    Prijs basisuitvoering: € 22.990
    Prijs gereden uitvoering: € 37.060

    Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina. Jeep-Renegade-1.6-MultiJet-120-pk-DrivingDutchman

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleNissan met voorwielaangedreven GT-R LM Nismo naar Le Mans en FIA WEC
    Next Article Autotest Lexus NX 300h Business Line Pro

    Related Posts

    By GastPublisher

    4 tips bij het kopen van een tweedehands motor of auto

    By Rob Blom

    Autotest Mercedes-Benz EQA 250 Business Solution

    By GastPublisher

    Waar op letten bij private lease van een elektrische auto?

    Reageer

    Laat een reactie achter Cancel Reply

    Aanmelden nieuwsbrief


    Video: Wij zijn Driving-Dutchman

    advertorial
    Meest gelezen

    Voorkom schade en dure reparatie aan dieselmotor, reinig roetfilter preventief

    Opgerekte distributiekettingen door Het Nieuwe Rijden

    Dure motorreparatie door te zuinig rijden

    Alfa Romeo presenteert de Giulia Quadrifoglio

    Colofon / Contact

    Dutch on Wheelz

    Nieuws, tips en persberichten kun je sturen naar
    press@driving-dutchman.nl
    Twitter @drivingdutch

    Vragen en opmerkingen aan de redactie van Driving-Dutchman redactie@driving-dutchman.nl
    Adverteren? Klik hier voor de mogelijkheden

    Automotormedia
    Hoofddorp
    Driving-Dutchman is een website van Automotormedia.

    Privacyverklaring
    Hier vindt u onze Privacyverklaring

    Reacties
    • FAGOT EDDY op Zo voorkom je dat jouw EcoBoost benzinemotor in de soep loopt
    • Michael op Autotest: Tesla Model Y Long Range AWD
    • J.W.Mulder op Ook jij krijgt er mee te maken als je een auto hebt; TPMS bandendruk-bewaking systemen
    • Rudi op AdBlue verwarmingselement Ford Ranger geeft de geest
    • Kees Roeleveld op Doorn in het oog; een glimmend lederen stuurwiel. Zo kom je er vanaf!
    • Ron op Doorn in het oog; een glimmend lederen stuurwiel. Zo kom je er vanaf!
    Auteurs

    Rob Blom
    Meer van deze auteur en zijn artikelen.

    Yuri Van Koeveringe
    Meer van deze auteur en zijn artikelen.

     

    Deel ons op
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram

    © 2022 driving-dutchman.nl - Dutch on Wheelz.

    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Deze website maakt gebruik van cookies. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies
    Akkoord Lees meer
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?