Conclusie: niets meer aan doen, deze auto is perfect. Ik heb het over de Porsche Cayenne S E-Hybrid. Een snelle en sportieve plug-in hybride met een prijs vanaf 85 duizend euro en zakelijk met 14 procent bijtelling.

Ik kan geen reden bedenken waarom ik een andere auto zou rijden als ik dit bedrag uit kon geven. Maar waarom vind ik de Cayenne S E-Hybrid nou eigenlijk perfect? Daar kan ik een boek over schrijven, maar ik zal het proberen hieronder in minder dan duizend woorden en met video uit te leggen.

Ideale kruising tussen personen- en terreinauto

Vooropgesteld, ik ben een SUV-liefhebber. Waarom? Omdat ik het de ideale kruising tussen een personenauto en een terreinwagen vind. Als ik diep in mijn hart kijk geef ik de voorkeur aan een supersportwagen waarmee ik het circuit op kan. Maar omdat ik een gezin met twee kinderen en een bedrijf heb en daarnaast een liefhebber van autotechniek en autorijden ben, kies ik voor de Cayenne S E-Hybrid.

Als automonteur, engineer bij autofabrikanten en auto(vak)journalist heb ik in veel auto’s gereden en er zelf ook veel in mijn bezit gehad. Altijd kom ik tot de conclusie dat ik in mijn normale dagelijks leven comfortabel en veilig wil rijden. Daarnaast wil ik af en toe eens van de gebaande paden af of wat sneller rijden als de omstandigheden het toelaten. Ik heb daarom een voorkeur voor vierwielaangedreven auto’smet een actief onderstel en hulpmiddelen die dit allemaal mogelijk maken.

Automobilisten om je heen hebben respect voor je. Misschien komt dit omdat ze aan hun verzekeringspremie denken.

Met de Cayenne S E-Hybrid heb ik eindelijk een auto gevonden die alles in zich heeft waar ik naar op zoek ben. De Sports Utility Vehicle doet in al mijn wensen zijn naam eer aan. Het eerste gevoel dat bij mij naar boven komt op het moment dat ik met de Cayenne op pad ga is rust. Vanaf het moment dat je met de auto wegrijdt merk je hoe soepel en stil de V6, de automatische versnellingsbak, de elektromotor, vierwielaandrijving en het onderstel met elkaar samenwerken. De systemen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd en geven de bestuurder maximaal comfort en een gevoel van degelijkheid en veiligheid.

Autotest-Porsche-Cayenne-S-E-Hybrid-DrivingDutchman-interieurTijdens het rijden merk je dat automobilisten om je heen respect voor je hebben. Misschien komt dit omdat ze aan hun verzekeringspremie denken en je niet willen raken. Feit is dat mensen niet heel dicht bij je in de buurt komen, je sneller laten inhalen en regelmatig op respectabele afstand de auto in zich op lijken te nemen.

Veel knoppen en informatie

Binnenin de auto word ik in eerste instantie overvallen door de grote hoeveelheid informatie op het dashboard, het multimediadisplay en het aantal knoppen in mijn cockpit. Eigenlijk is het beter om eerst het instructieboekje door te nemen om de auto goed te leren kennen. Dat heb ik echter niet gedaan, maar het is opvallend hoe snel je tijdens het rijden met de auto bekend raakt.

Autotest-Porsche-Cayenne-S-E-Hybrid-DrivingDutchman-motorDe Cayenne S E-Hybrid is één brok massieve degelijkheid. De kwaliteit straalt zowel binnen als buiten de auto van alle onderdelen af. Alles wat je ziet en vastpakt is sterk en mooi afgewerkt. Het enige dat dan een beetje jammer is, is dat het lijkt of de hendeltjes van de cruise control en gecombineerde richtingaanwijzer en ruitenwisserbediening zo overgenomen zijn van de minder exclusieve en goedkopere Volkswagen Groep auto’s. Dat is mijn enige kritische noot en ik ben waarschijnlijk de enige kniesoor die hier over valt.

Als je 85 duizend euro te besteden hebt, ben je gek als je niet de Cayenne S E-Hybrid overweegt.

De Cayenne ziet er wat mij betreft aan de buitenkant groter uit dan dat hij vanaf de bestuurdersstoel voelt. Je zit als het ware in je eigen hokje met om je heen alle informatie en instrumenten die je nodig hebt. Zonder dat je krap zit overigens. De optionele comfortstoelen laten zich elektrisch simpel in jouw meest ideale zitpositie afstellen.

Autotest-Porsche-Cayenne-S-E-Hybrid-DrivingDutchman-achterzijde30 kilometer lang 130 kilometer per uur elektrisch

Op de passagiersstoel krijg je wat meer ruimtegevoel. Dat komt omdat je daar geen knoppen en informatie om je heen hebt. Helemaal feest is hetachterin de Cayenne. Zelfs als de voorpassagiers lange benen hebben en de stoelen in een relaxte positie staan, hebben lange achterpassagiers nog voldoende ruimte over. Wat ik bijzonder vind aan de Cayenne S E-Hybrid is het elektrische rijden. Dit kan onder gunstige omstandigheden met een volgeladen accu tot 130 kilometer per uur tot een maximale afstand van 30 kilometer.

Dat de Cayenne elektrisch kan rijden is vooral handig als je in gebieden bent waar een CO2-norm geldt zoals in bepaalde Europese steden het geval is. De Porsche zorgt ervoor dat de tractiebatterij tijdens het rijden op de snelweg opgeladen wordt. Eenmaal in het normgebied is het een kwestie van de elektrische stand inschakelen en je kunt doorrijden. Van de overgang van V6 naar elektriciteit voel en hoor je helemaal niets.

Autotest-Porsche-Cayenne-S-E-Hybrid-DrivingDutchman-laadstekkerConclusie

Als je rust, kwaliteit, ruimte, snelheid, veiligheid, comfort en degelijkheid wilt en 85 duizend euro te besteden hebt, ben je wat mij betreft gek als je niet de Porsche Cayenne S E-Hybrid overweegt. Need I say more?

Autotest-Porsche-Cayenne-S-E-Hybrid-DrivingDutchman-rijfotoTechnische gegevens:
Brandstof: Benzine
Energielabel/Bijtelling: A/14%
Gem. verbruik: 3,4 l/100 km
CO2-uitstoot: 79 g/km
Cilinderinhoud: 2.995 cc
Cilinders/kleppen: 6/24
Max. vermogen: 306 kW/416 pk
Max. koppel: 590 Nm
Acceleratie 0-100 km/h: 5,9 s.
Topsnelheid: 243 km/h
Transmissie: 8 versnellingen, sequentiële automaat
Gewicht: 2.325 kg
Prijs basisversie: € 84.500
Prijs gereden uitvoering: € 130.075

Plus
+ Comfort
+ Rustgevend
+ Kwaliteit

Min
– Bedieningshandels cruise control/richtingaanwijzer

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: