Toyota bouwde het eerste prototype van de Land Cruiser in 1950. De eerste productieauto rolde in 1951 van de band. In 1981 verkocht de Japanse fabrikant haar één miljoenste Land Cruiser. Ik reed met de ‘87-er 2.4 LX Hard-top die in 1985 op de markt kwam en de nieuwste generatie Land Cruiser 3.0 D-4D-F SX van bouwjaar 2014.

De meningen over het uiterlijk van de huidige Land Cruiser SX zijn sterk verdeeld. De meeste mensen die de auto zien, vinden hem niet mooi. Dit komt voornamelijk door de uitpuilende koplampen en achterlichten.

Verschil tussen SX en LX is groot

Binnenin verschillen de auto’s enorm van elkaar. Hoewel de LX voor zijn tijd een hele luxe auto was en zelfs centrale portiervergrendeling had, is het verschil met de SX groot. Toyota heeft bij de SX veel meer de nadruk gelegd voor gebruik op de openbare weg en luxe. Desondanks is ook de nieuwe Land Cruiser nog steeds een prima terreinbeul. Waar de LX het moet doen met een simpele toerenteller, snelheidsmeter, hoogte- en hellingsmeters, is het instrumentenpaneel van de SX een volledig instrumentarium geworden. De cockpit lijkt op die van een luxe personenwagen, je vindt er alle informatie die je direct nodig hebt.

Ik ben best verwend met het rijden in luxe suv’s,  maar toen kwam de Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D-F SX op mijn  pad.

Al zat je voor zijn tijd in de LX al best wel luxe op de stoelen met stoffen bekleding, de met leder beklede zetels van de SX zijn minimaal net zo goed of overtreffen soms zelfs die van andere dure automerken. De steun in zowel de voorstoelen als op de achterbank is voortreffelijk. Je kunt er uren in doorbrengen zonder moe te worden, zowel in het terrein als op de verharde weg.

Rij-impressie-Toyota-Land-Cruiser-SX-2014-vs-LX-1987-video-DrivingDutchman-2Ik ben best verwend met het rijden in luxe suv’s alias terreinwagens als de Jeep Grand Cherokee, Range Rover 4.4 SDV8, Volkswagen Touareg 3.0 V6 en Range Rover Sport 3.0 TDV6 HSE. Vooral de Range Rovers hebben mijn hart op zowel verhard als onverhard wegdek gestolen. Maar toen kwam de Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D-F SX op mijn  pad. Ogenschijnlijk minder luxe, minder sterk en minder patserig. In realiteit robuust, krachtig en financieel waarschijnlijk de slimste keuze.

Mijn verstand kiest voor Land Cruiser

Vooropgesteld, de Jeep, Range Rovers en Volkswagen zijn stuk voor stuk topauto’s met ieder hun eigen geweldige identiteit en uitstraling. De Jeep zou ik kiezen omdat hij perfect rijdt en omdat je hem in Nederland weinig ziet. De Range Rovers krijgen mijn voorkeur om hun luxe en prestaties in het terrein en de Volkswagen is ook een enorm fijne en luxe vervoermiddel. Maar als ik mijn verstand laat spreken, zou ik zonder meer voor de Land Cruiser kiezen.

Rij-impressie-Toyota-Land-Cruiser-SX-2014-vs-LX-1987-video-DrivingDutchman-4Waarom? Nou, de Toyota voelt namelijk simpelweg het meeste aan als een echte terreinauto. En je kan er ook nog eens op je gemak duizenden kilometers op de openbare weg mee afleggen. Daar bovenop is de Land Cruiser ook goedkoper in aanschaf en onderhoud én veel waardevaster dan de andere genoemde merken en modellen. Je bent een dief van eigen portemonnee als je de Land Cruiser niet zou overwegen. Okee, als je je om geld geen zorgen hoeft te maken… dan is de keuze aan jou.

Moest je met de LX nog je best doen om door ruw terrein heen of een berg op te komen, de SX doet alles voor je. 

Technisch is er niets hetzelfde aan de LX en SX. Moest je met de LX nog je best doen om door ruw terrein heen of een berg op te komen, de SX doet alles voor je. In de LX kon je nog wel binnenin de auto de vierwielaandrijving en hoge en lage gearing selecteren. Maar om de wielen volledig te sperren moet je even uitstappen en een knop op beide voorwielen omdraaien. In de moderne SX kun je gewoon in de auto blijven zitten en de gewenste terreininstelling vanuit je luie stoel op het dashboard of het middenconsole kiezen.

Rij-impressie-Toyota-Land-Cruiser-SX-2014-vs-LX-1987-video-DrivingDutchman-6Land Cruiser LX (’87) vs. SX (’14)

Volgens cijfers van Jasper Verweij, werkzaam bij VWE voertuiginformatie en documentatie en maker van Kenteken.tv, is grijs de meest verkochte Land Cruiser-kleur. En er is zelfs één roze verkocht. Blauw en zwart doen het ook goed in Nederland. In totaal zijn er sinds 1966 11.178 Land Cruiser’s in Nederland verkocht. De Land Cruiser als bedrijfswagen verkoopt tot nu toe het beste. Het allerbeste jaar voor de Land Cruiser-verkoop in Nederland was 2004. Er werden toen 540 bedrijfsauto’s en 382 personenauto’s verkocht, totaal dus 922 Land Cruisers.

Diesel is sinds 1966 tot nu toe veruit de populairste brandstof. Bijna 10.500 gingen er over de toonbank tegenover iets meer dan 580 benzine-versies. En daar is deze er één van! Ook werden er ook nog Land Cruiser’s met LPG uitgerust, 175 om precies te zijn. 

Technische gegevens Toyota Land Cruiser LX | SX
Brandstof: Benzine | Diesel
CO2 uitstoot (g/km): onbekend | 213
Cilinderinhoud (cc): 2.366 | 2.982
Cilinders: 4, in lijn | 4, in lijn
Max. Vermogen (pk): 110 | 190
Max. Koppel (Nm): 187 | 420
Brandstofsysteem: carburateur | common rail
Topsnelheid (km/h): 145 | 175
Transmissie: 5 v., handgeschakeld | 5 v., automaat
Gewicht: 1.605 kg | 2.085 kg
Prijs basisuitvoering: € 23.138 | € 75.295

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: