Er zijn meerdere concepten van motorhelmen die een remlicht integreren. Hiermee wordt de zichtbaarheid van de rem-actie van motorrijders stukken groter. De Cosmo Connected is het nieuwste concept, die zelfs een stapje verder gaat.

Losse module
Cosmo Connected is een jonge startup uit Parijs die een module hebben ontwikkeld die in theorie op iedere helm geplaatst kan worden. Dit ‘derde’ remlicht weegt slechts 150 gram en is gemaakt van een waterdichte combinatie van polycarbonaat en EPDM rubber.

De module is voorzien van 12 LED remlichten, die via een accelerometer worden aangestuurd. Er is dus niet zoals andere concepten contact met de motorfiets, de module werkt volledig zelfstandig. Dit betekent dat de remlichten ook aangaan als je sterk op de motor afremt.

Uitwisselbaar
Om de module aan je helm vast te maken, plaats je eerst een basisplaat, die met dubbelzijdig tape vastgemaakt wordt. Hierop wordt met magneten de Cosmo Connected geplaatst. Hierdoor kun je het remlicht gemakkelijk op verschillende helmen plaatsen.

De module haalt zijn energie uit een 900 mAh Li-Ion batterij, die acht uur meegaat. Wordt er echter heel veel geremd, dan kan dit teruglopen tot vier of zelfs drie uur.

Ongeluk assistent
Een ongeluk wordt door de interne sensoren gedetecteerd waarna de Cosmo direct contact maakt met een app op je telefoon. Deze zendt direct een SMS naar een van tevoren geprogrammeerd contactpersoon met je locatie. Tevens neemt de app contact op met hulpdiensten.

Conclusie
Het hebben van een extra remlicht op je helm maakt je als motorrijder een stuk zichtbaarder. Dat de Cosmo Connected een losse uitwisselbare module is, maakt het een zeer interessante optie. De extra functies in geval van nood helpen daar ook bij. Momenteel tracht de module via Kickstarter genoeg crowdfunding binnen te halen. Gezien het feit dat ze nu al de 90 % genaderd zijn en nog genoeg tijd over hebben, gaat dat ze vast lukken. De Cosmo zal uiteindelijk in drie varianten geproduceerd worden, lopend van 129 tot 270 US Dollar.

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo 159 Ti, een 40-jaar oude Jeep Wagoneer en op een Ducati Multistrada.

Laat een reactie na: