Met de nieuwe Expert presenteert Peugeot een nieuw platform, nieuwe motoren en moderne technieken om te voldoen aan de eisen van deze tijd. Is ze dat gelukt en is de Expert daadwerkelijk de moderne allround bestelwagen die de Fransen zeggen dat het is? Ik zocht het uit door een week op stap te gaan met de Expert 231 Standard Premium 120 pk.

de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-2

Een Expert in drie maten en verschillende vormen

De nieuwe Expert is in drie verschillende formaten verkrijgbaar: de Compact (4,6 meter lang) de Standard (4,9 meter lang ) en de Long (5,3 meter lang). Zoals gezegd reed ik de Standard, die een maximaal laadvermogen van 1.400 kilogram en 5,8 kuub laadruimte heeft. Al met al voor vele bedrijven de ideale maat in deze serie: groot genoeg om veel mee te kunnen nemen, maar compact genoeg om ook in stedelijke situaties prima uit de voeten te kunnen.

De Fransen bieden 2 soorten BlueHDI diesels aan in de Expert, een 1.6-liter en een 2.0-liter. Beide motoren worden in verschillende versies aangeboden met vermogens van 95 tot 180 pk. Mijn test-Expert was voorzien van de 2.0-liter met 120 pk en een handgeschakelde zesversnellingsbak.
de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-3

Een fijne motor

De 2.0 BlueHDI met 120 pk is een zeer prettige en vriendelijke motor. Al vanaf lage toeren pikt hij snel op en zorgt voor een fijne acceleratie. Ook op de snelweg heb je voldoende kracht om even snel in te halen, ook met lading. En met een gemeten verbruik van rond de 1 op 15 en een tank van meer dan 69 liter heb je al snel een bereik dat over de 1.000 kilometer gaat.

Daarnaast bezit deze motor de kracht om maximaal 2.500 kilogram aan gewicht te trekken. De enige reden om te kiezen voor een sterkere diesel is als je simpelweg meer power tot je beschikking wilt voor net even wat sneller optrekken met of zonder lading.
de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-6

Een mooi gezicht en een fijne wegligging

Het is lastig een bestelbus ‘mooi’ te maken, omdat het in eerste instantie een praktisch voertuig met zoveel mogelijk ruimte moet zijn. Je komt dan al snel uit bij een vierkant blok. Toch hebben de Fransen de nieuwe Expert een mooi en typisch Peugeot gezicht gegeven, dat deze bus duidelijk onderscheidend maakt van andere merken.

De Expert heeft een bijzonder comfortabele wegligging, typisch Frans. Zowel met als zonder lading vangt het onderstel onregelmatigheden in de weg netjes op zonder te gaan deinen. Heel sportief is de bestelbus niet, maar in dit soort wagens heb je vaak meer aan comfort.
de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-5

Een moderne bus

Het interieur van de nieuwe Expert is modern, fris en duidelijk. Een mooi entertainmentsysteem met een eenvoudige bediening siert het midden van het dashboard. En de tellers zijn, zeker in het donker, bijzonder gaaf. De stoelen -en dan met name de bestuurdersstoel- zijn comfortabel, ook op de wat langere afstanden en ruim in te stellen. Er zijn genoeg kleine vakjes te vinden om bijvoorbeeld je telefoon neer te leggen en onder de twee passagiersstoelen bevindt zich een ruim vak voor nog meer spullen.

De nieuwe Expert is tevens voorzien van tal van moderne veiligheidsmaatregelen. Zo houdt de auto in de gaten dat je niet onbemerkt van baan verwisselt en geeft je een signaal als dit toch gebeurt. Een camera herkent de verkeersborden en geeft de toegestane snelheid op het dashboard weer, waarop je met een simpele klik je Cruise Control kunt aanpassen. Heel prettig is ook het Active Safety Brake, dat automatisch remt in noodsituaties als je zelf niet snel genoeg reageert.
de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-4

Conclusie

De nieuwe Peugeot Expert is een goede allround bestelbus met een comfortabele wegligging en zuinige motoren. Met de verschillende formaten en motoruitvoeringen kan iedereen het exemplaar vinden wat bij haar of zijn bedrijf en portemonnee past. Voor onze testwagen moet je 21.100 euro (ex BPM ex BTW) neerleggen, maar je rijdt al een Expert vanaf 17.000 euro. Prima prijzen voor een meer dan prima en inderdaad moderne bestelwagen.
de-nieuwe-peugeot-expert-een-nieuwe-moderne-bestelbus-7

Informatie:

Merk: Peugeot
Model: Expert
Type: 231 Standard Premium 120 pk
Brandstof: Diesel
Cilinderinhoud: 1.997 cc viercilinder
Vermogen: 120 pk
Koppel: 340 Nm
Topsnelheid: 169 km/h
Versnellingsbak: Handgeschakelde 6-versnellingsbak
Gewicht: 1.591 kg
Prijs vanaf: 17.000 euro (ex BPM ex BTW)
Prijs gereden model: 21.100 euro (ex BPM ex BTW) 
Laadvermogen: tot 1.400 kilogram
Laadruimte: 5.8 m3
Trekvermogen: 2.500 kg

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo 159 Ti, een 40-jaar oude Jeep Wagoneer en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

Laat een reactie na: