Nummerborden, uitlaten en navigatiesystemen. Ze behoren tot de meest gestolen auto-accessoires in Nederland. En je zult het niet geloven, maar zelfs een stuur wordt regelmatig (zo’n 1000 aangiftes per jaar) ontfutseld. Velgen daarentegen zijn steeds minder het doelwit dankzij de slotbouten. Voor koplampen geldt iets opmerkelijks. Vaak zijn lampen van een bepaald merk een tijdelijk doelwit in bepaalde wijken in Nederland. Maar hoe zit het precies met je autoverzekering wanneer je slachtoffer bent van diefstal?
Kennis is macht
Je hoopt natuurlijk dat diefstal van je spullen je niet overkomt, maar helaas kunnen we ons nergens 100% tegen beschermen. Een goede verzekering biedt dan uitkomst, maar dan moet je wel weten wat voor jou een gewenste verzekering is. Vaak blijkt dat mensen één keer een autoverzekering afsluiten en er vervolgens niet meer naar omkijken. Dat is jammer, want polissen veranderen continu en ook kun je er behoorlijk op besparen als je je er enigszins in verdiept. Wees dus op de hoogte, want kennis is macht.
Gebakken peren
Stel je wilt ‘s ochtends naar je werk rijden, maar je ziet tot je verbazing dat je koplampen verdwenen zijn. Geen lekker begin van de dag, want een hoop gedoe en je vertrouwen in de medemens wordt erdoor beschaamd. Bovendien kan het financieel in de papieren lopen wanneer je bijvoorbeeld alleen een WA verzekering hebt. Deze verzekering vergoedt namelijk alleen schade die jouw voertuig aan andermans voertuig aanricht. Dan zit je dus met de gebakken peren.
Goed verzekerd
In het geval van diefstal van je koplampen helpt het wanneer je WA+ of ‘all risk’ verzekerd bent. Beide verzekeringen vergoeden de gestolen voorwerpen en eventuele schade die is aangericht door de diefstal. Menno Dijcks, autoverzekering-expert bij Independer; “Bovendien kun je de schade bij je autoverzekering claimen zonder bang te hoeven zijn dat dit ten koste gaat van je schadevrije jaren en je no-claimkorting. Jij hebt geen schuld en bent alleen maar slachtoffer van de situatie.”
Hogere premie
Maar wat is dan het verschil tussen een WA+ of een ‘all risk’ verzekering? In het laatste geval ben je niet alleen verzekerd tegen inbraak, maar bijvoorbeeld ook tegen vandalisme. En misschien nog wel belangrijker. Je bent verzekerd tegen schade aan je auto door je eigen schuld. Deze twee extra’s bij een all risk verzekering zorgen ervoor dat de premie hoger is. Vaak wordt aangeraden deze verzekering te kiezen bij nieuwere (0-5 jaar) en duurdere modellen auto’s.
No claim
Wil je de premie van je autoverzekering verlagen? Dat kan onder andere door schadevrije jaren op te bouwen en door een no-claim korting. Wanneer je schade aan je auto hebt is het altijd goed om te onderzoeken of de schade groot genoeg is om bij je autoverzekering te melden. Indien je het voor weinig geld kunt laten repareren is dit voordeliger. Je bouwt meer schadevrije jaren op waardoor je premie lager wordt en je op termijn goedkoper uit bent. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om gebruik te maken van een no-claim beschermer. In dat geval claim je één keer per jaar schade zonder dat dit invloed heeft op je premie.
Niet bang door op de hoogte te zijn
Wanneer je op de hoogte bent van deze mogelijkheden, heb je een voordeel. Je kunt dan goed de verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken en voor jezelf de juiste keuze maken. Op die manier hoef je niet bang te zijn voor enorme financiële consequenties wanneer je nummerplaat, uitlaat of navigatiesysteem is ontfutseld.