Vanaf 1 april dit jaar is het zogenoemde E-Call systeem verplicht in iedere nieuw geproduceerde auto die binnen de EU rijdt. Dit systeem moet zorgen voor een veel betere respons van hulpdiensten op ongelukken, maar wat houdt het precies in?

E-Call (Emergency Call) is een in de auto geïntegreerd systeem dat na een ongeluk automatisch contact zoekt met de hulpdiensten door middel van het onboard telefonisch systeem. Inzittenden kunnen dan, indien mogelijk, direct met de mensen achter 112 praten en nodige informatie geven. Tevens wordt door middel van GPS direct de positie van de auto en het type voertuig doorgegeven, waardoor ambulance, brandweer of politie zelfstandig meteen naar het ongeluk kunnen gaan. Ook voorziet het systeem erin dat fabrikanten extra informatie kunnen meesturen, bijvoorbeeld over de hulpdiensten de stroom van een EV moeten uitschakelen of andere relevante zaken. 
e-call

Het E-Call systeem werkt met een simkaart in de auto, die tevens de locatie bijhoudt. Wanneer sensoren meten dat er een ongeluk is geweest, vaak gepaard met de activatie van de airbags, treedt het automatisch in werking. Daarnaast bezitten de auto’s ook een knop die door inzittenden zelf kan worden ingeschakeld. Deze knop is uit veiligheidsoverwegingen dusdanig in de auto verwerkt, dat je er niet per ongeluk op kan drukken.

E-Call moet volgens de EU-commissie zorgen dat de reistijd van hulpdiensten met 50 procent wordt verminderd, in de steden 40 procent. En dit zou in theorie moeten zorgen dat er jaarlijks in de EU 2.500 minder mensen overlijden aan het gevolg van een ongeluk.

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Fiat 500, een 40-jaar oude Jeep Wagoneer en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

 1. “Het E-Call systeem werkt met een simkaart in de auto, die tevens de locatie bijhoudt” ? Aan wie houdt dit systeem de locatie bij en voor hoelang, what about privacy?

  Leuk hoor zo’n gadget maar ze kunnen beter een systeem inbouwen die de afstand in de gaten houdt en vanzelf remt

  • Yuri Van Koeveringe
   Yuri Van Koeveringe op

   Het systeem verstuurt alleen de informatie over locatie op het moment dat er een ongeluk plaatsvindt. Natuurlijk kan het in theorie gebruikt worden om een auto te tracken, maar bepaalde regels zorgen ervoor dat je privacy wettelijk gezien beschermd is.

   Een automatisch remsysteem zit op steeds meer auto’s, maar helaas kan een dergelijke veiligheidsoptie er niet altijd voor zorgen dat ongelukken vermeden worden. In dat geval biedt E-Call een hoop voordelen.

Laat een reactie na: