De markt van retro-motorfietsen is booming, getuige de vele modellen die tegenwoordig op de markt zijn. Sommigen van deze zijn wat mij betreft geslaagd, andere weer totaal niet. Triumph schiet met de Thruxton echter vol in de roos.
Misschien loop ik iets op de zaken vooruit, dus ik zal uitleggen waarom ik de Thruxton zo geslaagd vind.
Liever eerst de video bekijken?
Oog voor detail
Allereerst heeft Triumph de geschiedenis, de heritage. Het is één van de oudste motormerken ter wereld. De geschiedenis van hun modellen is lang en zit vol met iconische motoren, zoals de oude Bonneville en de oude Thruxton. Voor het design van deze nieuwe interpretatie hebben de ontwerpers heel goed gekeken naar deze oude modellen. En hierin zijn ze ver gegaan, heel ver. Wie de motor ziet, zal twijfelen of het nu een heel mooi oud model is of een moderne retrobike. De lijn van de motor is die van een caféracer, zij het iets minder extreem. De kleur van de testmotor is klassiek, zo ook de spaakwielen, de bar-end spiegels en de uitlaten.
En hierin zijn ze ver gegaan, heel ver
Maar wat ik zelf het mooiste voorbeeld van Triumph’s oog voor detail vind, is de injectie die onherkenbaar is weggewerkt in wat overduidelijk carburateurs lijken, maar dus niet zijn. Deze injectie is overigens niet alleen qua uiterlijk bijzonder, ook de techniek is apart. Zo ontbreekt bij de classics van Triumph de stappenmotor die normaal zorgt voor de stationair loop. Hiervoor in de plaats is een stationairschroef, waarmee je zelfs het stationaire toerental zelf in kan stellen; wederom alsof je met carburateurs rijdt.
Het rijdt zelfs klassiek
Het motorblok van de Thruxton is een staande tweecilinder – hoe kan het ook anders – van 865cc, die 65 pk en 65 Nm levert. In feite bestaat het motorblok uit twee losse ééncilinders, ieder met een eigen regeleenheid. Hierdoor kan iedere cilinder een eigen afstelling hebben, met een betere en soepelere loop van het blok als gevolg. Nu is 65 pk in huidige tijden natuurlijk niet heel erg veel, maar de Engelsen hebben de power bewust laag gehouden om de rijervaring zo authentiek mogelijk te krijgen. En ik moet zeggen: het is ze gelukt, de Thruxton rijdt als een oudere motor, daarbij enorm geholpen door de prachtige klassieke sound van de tweecilinder. Je moet alleen geen enorme acceleratie verwachten en op de snelweg mis je soms wel net even die power om snel in te halen.
De Thruxton heeft een prachtige klassieke sound
Nu hoor ik veel mensen denken: “Het rijdt dus als een oude motor? Waarom zou je dan een nieuwe kopen?” Een reële gedachte, maar als ik zeg “het rijdt als een oude motor”, bedoel ik dat de Thruxton een klassieke rijervaring biedt, maar wel in de modern jasje. De motor start (geholpen door de choke) meteen, de versnellingsbak is soepel en de zitpositie is voor een caféracer ontspannen. Daarbij weet je met deze motor dat je aankomt op je plaats van bestemming, iets wat bij klassieke Triumphs altijd nog maar de vraag is.
Het sturen
De Thruxton schuwt het bochtenwerk zeker niet, sterker nog, hij stuurt prima en vertrouwd in en blijft zijn lijn erg stabiel volgen. Zoek je echter de grens op, dan merk je dat ook het rijwielgedeelte aan de klassieke kant is, want dan wordt hij wat vaag. Het motorblok hangt in een dubbel wiegframe met een conventionele voorvork en achter dubbele vering, waar alleen de veervoorspanning instelbaar is. Daarnaast is de Triumph voor een caféracer met 230 kilo aan de zware kant en tijdens snelle bochtenwisselingen merk je dat wel. Je moet de motor dan wel even met kracht besturen.
Verwacht als je op de Thruxton stapt dan ook niet de eigenschappen van een messcherp sturende moderne sportmotor. Maar ben je hier eenmaal aan gewend, dan stuurt de motor heerlijk en zal je er echt van genieten.
Conclusie
Ben je op zoek naar een moderne klassieke motor, dan denk ik dat de Triumph Thruxton de beste keuze voor je is. Hij heeft namelijk in mijn optiek verreweg het meest geslaagde retro uiterlijk. Daarnaast biedt hij een authentieke klassieke rijervaring, maar wel met de voordelen van een moderne motor. Hij kost in Nederland 10.890 euro, wat niet heel goedkoop is, maar vergeleken met retromodellen van de concurrentie ook zeker niet erg duur. Tel daar overigens nog wel even 469 euro bij op voor de sportuitlaten, die ook onder onze testmotor zaten. Die zijn het geld zeker waard!
Technische gegevens
Cilinderinhoud: 865 cc
Cilinders: 2
Vermogen: 65 pk
Koppel: 65 Nm
Versnellingsbak: 5 versnellingen
Gewicht: 230 kg
Prijs: € 10.890
Plus
+ Uiterlijk
+ Cool-factor
+ Ervaring
+ Geluid
Min
– Weinig pk’s
– Wat vaag op de grens
1 Comment
Goeie review! Blijft een hele gave motor hoor… Heb ook nog wat alternatieven voor de moderne cafe racer: http://bikebrewers.com/modern-cafe-racer-top-5/