Ford heeft een wereldwijd programma waarmee ze jongeren beter (willen) leren autorijden en dit weekend vindt de derde editie in ons land plaats: Ford Driving Skills for Life 2017.
1 miljoen deelnemers
Het programma Ford Driving Skills is ontstaan in Amerika en is inmiddels over 25 landen wereldwijd uitgerold. Sinds de oprichting in 2003 hebben inmiddels al meer dan 1.000.000 mensen hier aan mee gedaan.
Jongeren met een rijbewijs onder de 24 jaar kunnen zich opgeven voor deze gratis (!) training. “De focus bij dit programma ligt vooral bij het bewust worden van de gevaren die je tegenkomt bij het autorijden”, aldus Sebastiaan van de Pol, PR-manager Ford Nederland.
Circuit
Onder leiding van deskundige instructeurs van Prodrive was een circuit uitgezet waar een aantal veel voorkomende gevaren getoond werden. Zo werd op één deel ervaren hoe het is om met verschillende snelheden maximaal te moeten remmen en tevens uitwijken.
Op een ander gedeelte kon meegemaakt worden wat het is om onderstuur te hebben. Tevens waren er speciale banden gemonteerd, waarmee overstuur gemakkelijk te demonstreren en voelen was.
Risico’s
Maar er ging ook aandacht uit naar de risico’s die veel jongeren helaas nog nemen achter het stuur. Uit onderzoek van Ford blijkt dat 25% van de jongeren tussen 18 en 24 selfies neemt achter het stuur en ook het rijden met alcohol komt te vaak voor.
Om te ervaren wat alcohol met je doet, had het team een special pak met bril meegenomen, die de fysieke ervaring van alcohol nabootste. Maar er werd ook een circuit gereden waarbij de deelnemers door harde muziek en andere factoren werden afgeleid, hiermee een indruk gevend hoe dit soort distracties invloed hebben op je rijgedrag. En ook het zelf klimmen in een vrachtwagen en ervaren waar de dooie hoek van deze voertuigen zit, helpt met bewustwording.
Vanzelf stoppen
Leuk voor de deelnemers was ook het meemaken van het Ford Active City Stop, die bij snelheden tot 50 kilometer per uur automatisch remt om een ongeluk te voorkomen of de impact te verminderen. Hierbij reden zij zelf met een instructeur op een (opblaas-)muur af, altijd spannend.
En als laatste kregen de jonge deelnemers een snelle basiscursus autotechniek. Simpele zaken als ‘waar vul je de olie of ruitenvloeistof bij?’, waren nog niet bij iedereen bekend.