Honda introduceerde op 12 en 13 december de Civic i-DTEC aan de Nederlandse autopers. We reden met de ‘kleine’ diesel en hebben er een positief gevoel aan overgehouden. De prijs wordt bepalend of de diesel een ‘hardloper’ wordt. Die prijs is alleen op dit moment nog niet bekend.
De beste balans vinden tussen milieu-efficiëntie en dynamische prestaties. Dat waren de belangrijkste doelstellingen van Honda bij de ontwikkeling van de 1.6 i-DTEC dieselmotor. De 1.6 levert 120 pk, en is de eerste in de ‘Earth Dreams Technology’ series. Earth Dreams staat bij Honda voor het aanbrengen van veel kleine verbeteringen die samen een groot verschil maken. Vanaf januari 2013 zit de 1.6 diesel in de Civic, medio hetzelfde jaar gaan we het blok ook terugzien in de nieuwe CR-V.
Nieuwe standaard
Het motorblok is speciaal voor Europa ontwikkeld en heeft, naar eigen zeggen, de lat hoog gelegd. Volgens Honda is er geen dieselmotor op de markt die als voorbeeld voor de i-DTEC kon dienen en wilden ze een eigen en nieuwe ‘1.6 diesel standaard’ neerzetten. Uitgangspunt voor de nieuwe 1.6 diesel was de 2.2 i-DTEC uit 2006. Dit blok voldoet al aan de Euro5 emissienorm, maar krijgt in Nederland geen A-label en zit niet in de 20 procent bijtellingscategorie.
Niet geruisloos
Het karakter van het motorblok past goed bij de filosofie van Honda: fun-to-drive. Honda heeft veel geïnvesteerd om een stil en resonantiearm motorblok te bouwen. De motor is desondanks goed hoorbaar. Echter zonder dat dit vervelend wordt. Het past zelfs wel goed bij de sportieve uitstraling en wegligging van de auto. Het koppel van 300 Nm is snel en over een breed toerengebied beschikbaar. Tijdens het accelereren was er in onze testauto een lichte vibratie waarneembaar. Bij snelheden onder de 30 kilometer per uur doet de Civic het beter in de eerste versnelling. In de tweede versnelling heeft de motor de neiging om af te slaan. Dit gebeurt ook als je bijna stilstaat en dan weer gas geeft. Bij een uitgeschakeld start-stop systeem is dit fenomeen niet aanwezig.
Glijden over voorwielen
Onze benchmark is de Honda 1.8 met benzinemotor die een neutralere wegligging heeft. Het onderstel van de 1.6 i-DTEC voelt sportief aan en de auto laat zich goed door (haarspeld)bochten sturen. De 1.6 diesel heeft wel meer dan de 1.800 de neiging om tijdens hard remmen en robuust sturen, iets over de voorwielen weg te glijden. Dit wordt overigens snel en goed door het antiblokkeer- en stabiliteitssysteem opgepikt. De onderstuur zou kunnen komen omdat het gewicht van de motor en versnellingsbak zich voor het grootste deel voor de vooras bevindt. Ondanks het sportief aanvoelende onderstel, is de Civic een comfortabele reisauto waarmee je makkelijk honderden kilometers achter elkaar kunt rijden. Je voelt je in de Civic veilig, hij voelt robuust en solide aan en dat is hij ook. Het sportieve karakter van de Civic wordt versterkt doordat Honda de besturing directer en de voorwielophanging iets stugger heeft gemaakt.
Nieuwe versnellingsbak
Tegelijk met het motorblok, heeft Honda ook een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak ontwikkeld. De bak is zeven kilo lichter dan de versnellingsbak in de 2.2 liter. Het totale gewicht van de aandrijflijn van de Civic 1.6 is hiermee 54 kilo minder dan die van de 2.2. De bak schakelt zeer direct en soepel. Honda claimt ook een nieuw achteruitrijschakelsysteem te hebben toegepast dat ‘zachter en stiller’ werkt. We hebben tijdens het inschakelen van de achteruit echter geen verschil gevoeld met andere versnellingsbakken.
Interieur
Binnenin de Honda zit je goed, je begeeft je als het ware in een cockpit van een vliegtuig. Alle instrumenten en schakelaars zijn om je heen gebouwd en je hoeft niet te gaan verzitten om ergens bij te kunnen. De ruimte voorin is prima. Achterin zitten mensen met lange benen snel tegen de leuning van de voorstoelen aan. De achterbank is door de brede portieren goed bereikbaar. Handig ook voor bestuurders met kinderen in een Maxi Cosi. Het interieur ziet er netjes afgewerkt uit. Je voelt je echt thuis in de Civic.
Achterin zitten mensen met lange benen snel tegen de leuning van de voorstoelen aan.
Honda heeft ook getracht laagfrequente rijgeluiden tot een minimum te beperken. Hiervoor hebben ze het Active Noise Cancellation (ANC) systeem bedacht. Microfoons in de auto registreren lage frequenties van de aandrijflijn en sturen een signaal naar de ANC-regeleenheid. De regeleenheid reageert door een nauwkeurig getimed audiosignaal met omgekeerde fase naar een versterker te sturen. De versterker geeft het geluid weer door aan de luidsprekers in de deuren en de sub-woofer.
Aerodynamica
Zoals iedere autofabrikant, besteedt ook Honda veel aandacht aan de aerodynamica. Niet alleen om de luchtweerstand omlaag te brengen, maar ook om de rijstabiliteit te optimaliseren. De Civic heeft over de hele lengte bodembekleding met aan de voorkant een geprofileerde rand. Hiermee wordt de luchtstroom onder de auto beheerst. Samen met grotere kappen op de achterwielophanging, zorgt de bekleding voor een stabielere auto. Net als de 2.2 i-DTEC, heeft ook de 1.6 diesel radiatorroostersluiting. Als de motoromstandigheden het toelaten, sluit het radiatorrooster om de luchtweerstand te verlagen. Standaard is het radiatorrooster dicht voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Bij lage snelheden is de stroomlijn minder belangrijk, dan staat het radiatorrooster open om meer koellucht toe te laten. Bij hogere snelheden gaat het rooster open, zodat de koeling en de aerodynamische balans optimaal zijn.
De Honda Civic is, ook met 1.6 dieselmotor, een sportieve aanwinst in het C-segment.
Conclusie
De Honda Civic is, ook met 1.6 dieselmotor, een sportieve aanwinst in het C-segment. De motor is hoorbaar, maar zonder storend te worden. Onder extreme omstandigheden heeft de auto de neiging om over de voorwielen weg te glijden, maar dit wordt goed gecorrigeerd door de stabiliteitssystemen. De Civic ziet er robuust uit en voelt ook zo aan. In de Civic zit je comfortabel en op je gemak.
Technische gegevens:
Brandstof: Diesel
Energielabel/Bijtelling: A/20%
Gem. verbruik: 3,6 l/100 km
CO2 uitstoot: 94 g/km
Emissielevel: Euro5
Cilinderinhoud: 1.597 cc
Cilinders/Kleppen: 4/16
Max. vermogen: 120 pk bij 4.000 tpm
Max. koppel: 300 Nm bij 2.000 tpm
Acceleratie 0 -100: 10,5 sec.
Topsnelheid: 203 km/h
Transmissie: Handgeschakeld, 6 versnellingen
Gewicht: 1.346 kg
Prijs basisversie: Nog niet bekend (16 december 2012)
Prijs gereden uitvoering: niet van toepassing
Plus
+ Sportief rijgedrag
+ Robuust
+ Multifunctioneel interieur
Min
– Beenruimte achter voorstoelen
– Onderstuur
1 Comment
Zelf bezit ik de 2.2 bijna een jaar.
Mijn keuze voor de 2.2 ligd, hoe kan het ook anders om het motorvermogen van 150pk.
Ik zit niet vast aan een lease constructie, dus als particulier heb ik die vrijheid.
De 1.6 ligd wel een tientje per maand gunstiger in de mrb, dus daar kunnen particulieren weer hun keuze op baseren.
Dat tientje wat ik meer betaal word ruimschoots goedgemaakt door het voortreffelijke koppel van 50 Newton Meters meer ten aanzien van de 1600.
Milieu: Nu bijna een jaar in het bezit en 5 jaar ervaring met een Diesel uit 1999 die ik voor de Honda had kan ik meedelen dat de Honda in de praktijk echt niks kwalmd. De uitlaatgassen doen me eerder denken aan LPG reuk. Een achterligger heb ik dus nog nooid in een blauwe deken van rook gelegd. Ook de koude start kent geen kenmerkende blauwe Dieselpluim meer, dus de nostalgische Volkswagen ochtendgroet is verledentijd.
Fors optrekken, geen veraad van sportieve ambities tegenover andere automobilisten met wat lekkers onder de kont.
Het verbruik is zoals het instructieboekje al aangeeft netjes in de buurt van de fabrieksopgave. De boordcomputer laat mij meestal 5 liter Diesel op 100 kilometer zien, waarmee ik op een liter of 43 zo’n 850 kilometer ver kom. Ik rij de tank nooid tot op de laatste druppel leeg. Een keer heb ik 1030 kilometer gereden op 44 liter Diesel, maar dat vergd de nodige dicipline want een file kan al nadelig werken op het verbruik aangezien optrekken en weer afremmen verloren energie is. Een leeg land met uitgestorven autobanen waar je niet harder rijd dan 80 km/h in de zesde versnelling is ideaal om met de Honda spectaculaire verbruikscijfers te scoren, laten we stellen dat op een rustige autoroute in Frankrijk in de avond zulke mooie verbruikscijfers haalbaar zijn (Nancy – Dijon)) inplaats van een overvolle A12 tussen Gouda en Den Haag waar het hollen en stilstaan is.
Dat van de zelfsluitende grille wist ik niet. Ik moet eens kijken hoe het bij mijne zit.
Leuk om ook te vermelden zijn de gurney strips op de dijen van la Honda.
Zo nu ga ik eens dat artikeltje lezen van de 1 serie distributiekettingen. Is dat euvel nog niet getackelt door BMW?