Als je werkgever je een leaseauto aanbiedt, dan is dat in veel gevallen goed nieuws. De meeste mensen kiezen ervoor om deze ook privé te gaan gebruiken.
Op die manier hoeven er geen hoge aanschafkosten voor een nieuwe auto te worden betaald, heb je geen omkijken meer naar verzekeringen en wegenbelastingen en is ook reparatie bij schade en onderhoud vaak goed geregeld, en vaak zelfs min of meer gratis voor jou als gebruiker van de auto. Bovendien zijn er best veel werkgevers die de brandstof die je gebruikt vergoeden, ook voor de kilometers die je privé met de auto rijdt. Toch kunnen er ook redenen zijn om de auto alleen zakelijk te gaan gebruiken.
Misschien heeft je partner al een auto, en heb je er gewoon niet nog eentje nodig om in de vrije tijd in te rijden. Een leaseauto is, ook al biedt de werkgever hem aan, niet gratis, en dus is het zonde om hogere kosten te maken dan nodig is. Nadeel is het wel dat je, wanneer je de leaseauto alleen zakelijk gebruikt, vastzit aan de verplichte kilometerregistratie. Maar wist je dat dit je tegenwoordig nog nauwelijks werk hoeft op te leveren?
Waarom moet je hem bijhouden?
Het klinkt krom: als je de auto minder gebruikt, levert je dat eigenlijk extra werk op. Gebruik je je leaseauto alleen zakelijk moet je ieder ritje dat je erin rijdt registreren, terwijl je bij privégebruik meestal niets hoeft bij te houden. Toch is dat niet zo krom als het lijkt. Over een leaseauto die alleen zakelijk wordt gebruikt hoef je geen bijtelling voor privégebruik te betalen.
Via een rittenregistratie zal je dan echter wel moeten kunnen aantonen dat je er echt alleen zakelijke kilometers mee rijdt. Anders gaat natuurlijk iedereen dat claimen bij de Belastingdienst… De bewijslast ligt bij jou, dus bijhouden is een vereiste. Anders zit je echt vast aan die bijtelling, zelfs als je de auto niet privé gebruikt.
Hoe kan het makkelijker?
Betekent dat dan dat er geen ontkomen aan is, en je echt ieder ritje zal moeten vastleggen? Feitelijk wel ja, als je van de gunstige fiscale regeling gebruik wilt maken. Het goede nieuws is echter wel dat dit niet meer per se handmatig hoeft te gebeuren. Je kunt een systeem het werk voor je laten doen.
Je kent GPS al van allerlei toepassingen in bijvoorbeeld je telefoon; apps kunnen je locatie zien, en je daardoor routeinformatie geven, of een weersvoorspelling. Doordat GPS kan zien waar je bent en dus ook welke routes je aflegt, kan het ook worden ingezet om de kilometerregistratie een stuk gemakkelijker te maken.
Het systeem houdt bij welke ritjes jij maakt, en zet dat om in een administratie die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dat is een stuk makkelijker dan alles met de hand bijhouden.