Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind de kilometerstand een van de minst doorslaggevende zaken bij de aanschaf van een gebruikte auto. Sterker nog, als ik de keuze heb tussen twee identieke, even oude auto’s waarvan er een 50.000 kilometer op de teller heeft staan en de ander 90.000, gaat mijn interesse in eerste instantie uit naar die laatste, zeker omdat die waarschijnlijk goedkoper is. Want van kilometers maken slijt een auto niet. Liever wat meer ervaring dus.

Door: Gijs Bosman

Voordat u mij niet (meer) serieus neemt zal ik een en ander uitleggen. Vergeet even de kilometerstand en denk aan slijtage. Waar slijt een auto het meest van? Allereerst de koude start. De eerste minuten van de rit betekent afzien voor de auto. De olie van zowel de motor als de versnellingsbak is koud en smeert daardoor niet optimaal, waardoor in deze fase de meeste inwendige slijtage optreedt. Eenmaal warm vormt de olie een mooi dun laagje en draaien motor en bak zonder weerstand hun rondjes. Zo min mogelijk koud starten betekent de minste slijtage voor de aandrijflijn.

Kies voor ervaring

Geen enkele auto houdt van stadsritten. Verkeerslichten, drempels, scherpe bochten, remmen en weer optrekken, veel schakelen. En relatief weinig kilometers maken. Besturing, wielophanging, koppeling en remmen moeten vol aan de bak. Nee, dan de snelwegtijger. Lekker warmgereden vliegen de kilometers onder de wielen door. Amper sturen, remmen en schakelen. Hier houdt een auto van!

De buitenkant van de auto heeft het altijd zwaar. Parkeerdeukjes bij stadsritten of steenslagpitjes op de snelweg, nieuw is een occasion nooit. Maar aan het interieur zie je wel het verschil. De forens die twee keer per dag in- en uitstapt laat minder sporen na dan het gezin dat leeft in de auto. En ook dat verschil zie je vaak terug in de kilometerstand, want de gemiddelde gezinsauto maakt minder kilometers dan de leasebak of woonwerktaxi.

Kijk dus eens verder dan de tellerstand alleen. Het kan zomaar de betere auto voor minder geld zijn, de jonge occasion met ervaring. Terwijl dat pareltje met die mooie lage kilometerstand wel eens een zwaar leven gehad kan hebben.

Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

1 reactie

  1. Is heel herkenbaar dit artikel oven de km-standen van occasions.
    Rijd zelf een Alfa Romeo 166 JTD uit 2000 die nu 580.000Km op de teller heeft staan en goed gebruikt wordt.
    Deze rijd door goed onderhoud nog als een nieuwe.

    Groet Gerard Baarda

Laat een reactie na: