De Opel Corsa D uit 2008 heeft lange tijd met een lege accu gestaan. Als de eigenaar de auto wil starten geeft deze geen teken van leven meer. De Corsa wordt naar het autobedrijf getransporteerd om gerepareerd te worden, echter blijkt dit minder eenvoudig dan in eerste instantie de verwachting is.

Kentekengegevens Opel Corsa in dit artikel:

Merk: Opel
Model: Corsa
Type: D; 12-16v ‘139’
Motorcode: Z12XEP
Brandstof: Benzine
Datum eerste toelating: 6 september 2008

Allereerst wordt vanzelfsprekend de accu van de auto weer opgeladen. Helaas slaat de auto niet aan omdat de sleutel niet meer herkend wordt. Hierop wordt de diagnoseapparatuur aan het voertuigmanagementsysteem gehangen. De enorme hoeveelheid foutcodes die vervolgens worden weergegeven doen de monteur besluiten de hulp van de Automotive Techline van onderdelenleverancier Mijngrossier in te roepen. 

Lege accu legt immobilizer-systeem Opel Corsa plat Driving-Dutchman

Hieronder vind je een selectie van de uitgelezen foutcodes:

3P1632 – Wrong Transponder Key(00)
P1678 – ECM (Engine Control Module) Identification Failed(00)
P1679 – Wrong Environment Identifier Received (Body Control Module)
1B3902 – Wrong Immobiliser Identifier Received(00)

Als de helpdesk de lange lijst foutcodes ziet, wordt direct duidelijk dat de storingen allemaal gerelateerd zijn aan het immobilizer-systeem. In het verleden heeft AutoNiveau vaker met deze storing te maken gehad en het blijkt een bekend probleem voor dit model auto te zijn.

Het blijkt namelijk dat als de accu van dit type Opel Corsa namelijk leeg geweest is, is het voertuigmanagement de zogenoemde ‘immo-matching’ kwijt. Dat is het systeem waarmee de immobilizer de gecodeerde sleutels herkent. Ofwel, na een lege accu herkent de computer de sleutel niet meer.

Online Remote Diagnose

AutoNiveau wekt de auto hierop met Online Remote Diagnose weer tot leven, het immobilizer-systeem herkent de auto weer. Om te voorkomen dat het probleem zich bij een volgende lege accu weer voordoet, heeft Opel een software-update vrijgegeven. De nieuwe software wordt eveneens op afstand geïnstalleerd en de Opel is weer klaar om de weg op te gaan.

* Afbeelding is een algemene Shutterstock image

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: