Het voorjaar is in aantocht; tijd om die geschorste youngtimer of oldtimer weer uit de garage te halen en deze eens grondig in het zonnetje te zetten. Letterlijk en figuurlijk! Een geschorste auto die tijdens de winter stil heeft gestaan, heeft altijd een beetje extra verzorging nodig. En daar heb je lang niet altijd de garage voor nodig. Je kunt veel ook zelf kunt doen! Carpardoo.nl komt met tips om ervoor te zorgen dat jouw auto weer een seizoen lang voor plezier op de openbare weg kan zorgen.

De lenteschoonmaak
Je maakt je auto niet alleen grondig schoon in de lente omdat-ie er dan goed uitziet, je behoedt op deze manier je voertuig voor vroegtijdig waardeverlies door de carrosserie en allerlei andere auto-onderdelen te beschermen tegen roest. Om krassen in de lak te voorkomen, raden wij je aan de auto eerst met de hand te wassen. In de wasstraat worden de opgehoopte vuildeeltjes namelijk versneld en kunnen ze als een soort van schuurpapier over de lak krassen.

Dit leidt tot fijne groefjes in het oppervlak. Begin met het verwijderen van het grove vuil van de wielkasten en de onderkant van de carrosserie. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, dien je voldoende afstand te bewaren. Na deze eerste schoonmaakstap zeep je de auto volledig in met een shampoo en spoel je de auto van boven naar beneden af met warm water. Let hierbij op de inwerktijd van het schoonmaakmiddel.

Na deze eerste grove wasbeurt kun je het nog een keer herhalen en de auto vervolgens droogvegen met een microvezeldoek. Als je deze belangrijke laatste stap vergeet, blijven lelijke strepen en watervlekken achter op de auto. Als je jouw bolide extra goed wil verzorgen, kun je laknetjes gebruiken die zelfs de meest fijne verontreinigingen verwijderen. Zodra de lak schoon is, breng je een waslaag aan om de lak af te dichten. Overigens zijn er speciale reinigingsmiddelen voor de ruiten en velgen die bijzonder geschikt zijn om die delen weer als nieuw te laten blinken. Volg de instructies van het middel om te weten waar je hierbij op moet letten.

Neem ook de tijd om het interieur grondig te reinigen. Denk hierbij onder andere aan het zorgvuldig drogen en stofzuigen van de vloermatten. Na een behandeling met een geschikt verzorgingsproduct ziet ook de autobekleding of het leer er weer zo goed als nieuw uit. Na een grondige lentekuur zul je jouw auto nauwelijks meer herkennen.
Banden

Terwijl je auto stilstaat in de winterstalling, leunt het volle gewicht van een -in de regel zwaardere- oldtimer op dezelfde banden. Het is daarom aan te raden om vooraf de luchtdruk in de banden naar ongeveer 3 bar te brengen, zodat de rechte vlakken op de banden verdwijnen nadat je de luchtdruk weer terugbrengt naar de normale stand. Daarnaast is het zinvol om banden die ouder dan 6-7 jaar zijn te wisselen, zelfs al hebben ze nog een prima profiel, omdat het rubber na verloop van tijd hard wordt en barst. Als je de banden zelf wisselt, moet je rekening houden met de draairichting van de banden en natuurlijk een momentsleutel gebruiken om de wielbouten aan te draaien.

Controleer de ruitensproeiers

De ruitenwissers of de wisserbladen kunnen uitdrogen wanneer ze niet gebruikt worden en in een droge, stoffige omgeving staan. Als de ruitenwisserlippen beschadigd zijn en de ruit niet meer goed schoonvegen kun je dit gewoon zelf verhelpen door de ruitenwissers te vervangen. Meestal zijn ze simpelweg versleten. Zorg ervoor dat je de ruitenwissers niet op de voorruit laat slaan, anders loop je het risico dat je voorruit barst. Kijk op Carpardoo voor de juiste ruitenwisser.

Filter en motorolie vervangen

Zelfs regelrechte leken hebben meestal geen moeite met het vervangen van de lucht- en interieurfilters. De luchtfilterkast bevindt zich meestal in het motorcompartiment en het interieurfilter bevindt zich ofwel in het handschoenenvakje ofwel voor het dashboard. Vervang de papieren filters ieder jaar om de motor te beschermen tegen slijtage en het interieur tegen pollen en andere allergenen. Een filter met actieve kool kan ook vieze geurtjes verhelpen.

Ververs daarnaast ook de motorolie van de auto, zodat de motor opnieuw fatsoenlijk gesmeerd wordt met verse olie. In sommige gevallen vind je motorolie onder de auto die tijdens de winter (lichtelijk) uit de auto is gaan lekken. Dit komt doordat de pakking hier en daar uit kan drogen en wellicht krimpt. Na een aantal kilometer rijden zet de pakking weer uit, waardoor het lekken stopt. Blijf je nieuwe olie onder de auto vinden? Ga dan naar de dichtstbijzijnde garage en onderzoek het euvel.
Motor

Nadat de auto een tijdlang stil heeft gestaan moet de motor weer warm draaien. Geef de motor hier de tijd voor, en geef een paar keer wat extra gas terwijl de auto stationair draait, zodat de motor en de nieuwe motorolie weer eens goed doorlopen. Doe dit uiteraard alleen nadat de motorolie weer is vervangen.

Zo heb je je auto weer klaargemaakt voor vele veilige kilometers genieten!

Deel.

Over de schrijver

Laat een reactie na: