Ducati bracht in 2010 het huidige model Multistrada op de markt. Na twee jaar lang goed naar haar klanten geluisterd te hebben vond de Italiaanse fabrikant het tijd voor een update. En die verscheen begin dit jaar in de vorm van de Multistrada 1200 S Granturismo.
De Multistrada heeft vier rijmodi: sport, urban (stad), toer en enduro. In de sportstand levert het motorblok 150 pk en reageert de motor bij alle toerentallen heel gevoelig op het gashendel. Relaxt rijden is er door het ontbreken van een (optionele) cruise-control in deze standen niet bij. Bij de Multistrada los je dit simpel op door tijdens het rijden simpel en snel over te schakelen naar de toer-, urban- of enduromodus. Het blok levert op dat moment 100 pk en het maakt de motor in het hele toerengebied een stuk rustiger en meer ontspannen.
Bedieningsgemak door CAN-bus
Door toepassing van CAN-bus, is het mogelijk geworden om met één schakelaar verschillende opdrachten aan de motor te geven. Zo stel je met de knipperlichtschakelaar ook de sport, toer, urban of enduro rijmodus in. Door de schakelaar twee tellen naar links ingedrukt te houden schakel je de alarmlichten in, handig als je in een file terecht komt. Het is even wennen, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt -en dat is snel- dan geniet je van het simplisme.
Twee bougies maken motor soepeler
Het motorblok is over het hele toerengebied een stuk soepeler geworden. Ducati heeft dat voor elkaar gekregen door in het Testastrettta-blok één extra bougie per cilinder toe te passen. Hierdoor is de verbranding beter geworden. Dit merk je vooral als je rond de 30 kilometer per uur rijdt en vergeet terug te schakelen van de derde naar de tweede versnelling. Ondanks het lage toerental, pakt het blok perfect op en hoef je niet bang te zijn dat je stilvalt. Het motorblok bouwt het vermogen heel lineair op. In de sport-modus is het wel opletten, want de Multistrada tilt tot in de derde versnelling zijn voorwiel op.
L-Twin trilt maar irriteert niet
Tijdens cruisen rond 100 tot 120 kilometer per uur in de zesde versnelling, trilt de hele motor. Dit is het kenmerkende karakter van het tweecilinder L-Twin motorblok. Het maakt de Multistrada levendig en zorgde bij mij voor een echt motorrijgevoel. Ik heb het trillen zeker niet als irritant ervaren en het vermoeit je lijf en ledematen niet. Het enige nadeel is dat de spiegels meetrillen. Daardoor zie je niet goed wat er achter je gebeurt. Het schakelen met de Multistrada 1200S is even wennen. Je moet duidelijk met de voet schakelen en de koppelingshandel helemaal tot het stuur inknijpen om te voorkomen dat je tussen twee versnellingen inkomt.
Rijwielgedeelte rustig en stabiel
Het rijwielgedeelte van de Multistrada 1200S is geweldig. De motor laat zich makkelijk remmen en sturen. Ook hard remmen in een bocht is geen enkel probleem. De Multistrada houdt zich onder alle omstandigheden rustig en stabiel. Opvallend is hoe soepel en makkelijk de motorfiets over drempels gaat. Het semi-actieve Ducati Skyhook Suspension veersysteem strijkt de bulten glad alsof ze er niet zijn. Het veersysteem is tijdens het rijden elektronisch instelbaar in vier standen: alleen berijder, berijder met bagage, berijder met passagier en berijder met passagier en bagage. Het systeem past de demping van het veersysteem aan op de meest ideale situatie.
Zadel aan de brede kant
Het zadel heeft een zithoogte van 850 millimeter en is vrij breed. De zitpositie en zithouding zijn prima, maar voor mijn 1 meter 75 net een tikje te hoog. Ik kom net niet met beide voeten aan de grond. In tegenstelling tot sommige andere merken, is het zitgedeelte niet in hoogte verstelbaar. De ruit had aan de bovenzijde net iets breder gemogen. De wind komt, ongeacht in welke positi de ruit staat, tegen schouders aan. Op de helm biedt de ruit voor mijn lengte wel volledige bescherming.
Echte toermachine
De Multistrada is een reus als het om toeren gaat. De drie koffers bieden samen ruimte voor 75 liter bagage. Als je de zijkoffers te breed vindt, kan Ducati plattere vervangingsdeksels leveren. In de topkoffer kunnen volgens Ducati twee integraalhelmen. Dit moeten dan echter geen hele grote helmen zijn. De brede voorruit biedt mij bijna volledige windbescherming. De ruit is ook simpel en tijdens het rijden met slechts 1 hand verstelbaar. Hoewel Ducati de ruit iets breder heeft gemaakt, voel je boven 110 kilometer per uur toch wind op de helm en schouders.
Conclusie
De Ducati Multistrada 1200 S Granturismo is qua prestaties een leuke funbike maar vooral een toerbeest. Ducati noemt het een allrounder. Er is een enduro rijmodus, maar in het terrein kom je zonder de juiste banden niet ver. Bovendien zijn de 17 inch wielen een maatje te klein voor offroad rijden. Hard rijden met volle bepakking is geen probleem voor de motor. Hij blijft stabiel en zal je nooit vervelende verrassingen bezorgen.
Technische gegevens:
Gewicht (vol): 245 kilo
Cilinderinhoud: 1.198 cc
Cilinders: L-Twin
Max. vermogen: 150 pk bij 9.250 tpm
Max. koppel: 124,5Nm bij 7.500 tpm
Tankinhoud: 20 liter
Zithoogte: 850 mm
Transmissie: 6 versnellingen
Plus
+ Wegligging
+ Ducati karakter
+ Bagagemogelijkheden
+ Acceleratie
+ Makkelijk op middenbok te krijgen
Min
– Trillende spiegels
– Zithoogte
– Koppeling/schakelen