Motortest: Zero S ZF11.4 met Power Tank

0

Voor alles is een eerste keer, zo ook voor elektrisch motorrijden. Na de afgelopen Utrechtse motorbeurs was ik enthousiast geraakt door de presentatie van het, voor mij, nieuwe motormerk Zero Motorcycles. Mooi afgewerkte motoren en op papier goede technische specificaties. En nu tijd voor actie, de theorie in praktijk brengen.

Na een korte uitleg van de importeur ging ik met de Zero op pad. Gewaarschuwd voor de specifieke eigenschappen van elektromotoren – het maximale koppel is vanaf stilstand beschikbaar – vertrok ik in de gematigde setting “ECO”. Mijn vertrek ging gepaard zonder het kenmerkende geluid van een verbrandingsmotor. Maar daarvoor in de plaats kwam er een zacht zoemend geluid dat bij mij herinneringen aan de televisieserie Battle Star Galactica opriep.

Motortest Zero S ZF11.4 met Power TankToen ik eenmaal gewend was aan het elektrische rijden, viel me op dat de Zero S ontworpen is als motor. De rij-eigenschappen en ergonomie zijn dik in orde. Het aluminium frame waarin het accupakket is opgenomen is stijf genoeg om scherp te kunnen sturen. Het zadel is lekker hard en geeft goede feedback over wat er onder je gebeurt zonder het gevoel op een houten plank te zitten. De afstanden van stuur en voetsteunen tot het zadel zijn logisch en goed gekozen. Het levert een actieve zithouding op dat zich het beste laat vergelijken met die van een streetfighter. Dat is ook het imago wat Zero Motorcycles voor deze Zero S in gedachte heeft, en wat mij betreft zijn ze daar goed in geslaagd. De scherpe en voorwaarts gerichte lijnen helpen daar ook bij.

Zero S stuurt scherp

De ingaande demping van de voor- en achtervering is instelbaar, van de achtervering is ook de uitgaande demping instelbaar. De vering van ‘mijn’ Zero was niet optimaal voor mij afgesteld en stond bij een hobbel redelijk snel onderin de veerweg. Door alle ingaande demping iets harder te zetten was dat euvel verholpen. Sturen doet de Zero S heel scherp, zonder nerveus te worden. De motor laat zich sturen door druk op de voetsteunen en verplaatsing van het gewicht, een stuur is hierbij niet nodig.

Motortest Zero S ZF11.4 met Power TankDe remmen aan de voorkant komen van Nissin. Een zwevende remschijf met twee-zuiger remtang, in enkelvoudige opstelling. Aan de achterkant is de remtang ingekocht bij J.Juan, die op zijn beurt een 240 millimeter remschijf vastgrijpt. Het remmen met de voorrem gaat heel direct met weinig kracht en is goed doseerbaar. Het 2014 model heeft iets dikkere vorkpoten gekregen waardoor er minder torsie in de vork optreedt bij het remmen. De achterrem kon mij niet overtuigen, helaas is er (nog) geen ABS beschikbaar. De gemonteerde banden komen van het Japanse IRC in de maat 110/70-17 voor en 140/70-17 achter en doen onopvallend hun werk.

Het display is zo opgesteld dat je er goed zicht op hebt tijdens het rijden. Dat is vooral leuk omdat je het actuele koppel en de vermogensafgifte direct kunt aflezen. Ook de gekozen rij-modus is daar zichtbaar. Er zijn drie modi: ECO, SPORT en CUSTOM. In de ECO stand is de topsnelheid begrenst op 115 kilometer per uur en de afgifte van vermogen en koppel getemperd. De modus SPORT geeft de beste gasresponse en het hoogste vermogen en koppel.

Motortest Zero S ZF11.4 met Power TankMaar vooral de modus CUSTOM is erg leuk. In combinatie met de Zero app kun je, via bluetooth, communiceren met de motor en parameters instellen, zoals koppel, topsnelheid, mate van motorrem en de opslag van energie bij remmen op de motor. Dit maakt dat je het gevoel hebt engineer te zijn van een professioneel MotoGP team. Verder is de indeling van het display instelbaar met de app en kun je nog andere statistische functies oproepen. In het donker licht het display mooi in blauw op.

Acceleratie zorgt voor motorplezier

Eenmaal gewend aan de motor en zijn elektrische karakter heb je niet meer in de gaten dat je onderweg bent met een elektrische motor. Zero Motorcycles is er heel goed in geslaagd een goed sturende motor te maken. Wat ook bijdraagt aan het motorplezier is de acceleratie. Op papier klinkt 5,8 seconden naar 100 kilometer per uur niet spectaculair, maar in de praktijk geeft het constante koppel vanaf stilstand het gevoel alsof je als een kogel wordt afgeschoten. De Zero S laat 40 kW (54 pk) en 92 Nm vrij en is geschikt voor het A2 rijbewijs.

Tot voor kort was de beperkte actieradius van een elektrische motorfiets nog een minpunt. Intussen heeft Zero Motorcycles accupakketten kunnen samenstellen dat ervoor zorgt dat de actieradius minimaal 84 kilometer, en maximaal 276 kilometer bedraagt. Deze laatste waarde kan worden behaald door middel van het ZF11.4 accupakket in combinatie met de Power Tank. Hierdoor wordt de accu capaciteit met nog eens 2,8 kWh verhoogd. Deze Power Tank is achteraf in te bouwen voor alle Zero S en DS modellen vanaf 2014. Dit heeft als enige nadeel dat de opberg mogelijkheid – het tasje bij het balhoofd – wordt opgeofferd.

Motortest Zero S ZF11.4 met Power TankLaadtijd is een nadeel

De grote pluspunten van deze motor zijn de mooie en moderne vormgeving. Naast de vormgeving is de zadelhoogte van 807 millimeter laag genoeg voor de kleinere motorrijder, zonder dat de langere motorrijder zijn benen niet kwijt kan. Zoals elke motor kent ook deze Zero S nadelen. Het grootste nadeel is de laadtijd, en dat gaat meer op naarmate de accucapaciteit toeneemt. De laadtijd voor de motor die ik heb gereden – zonder snellader – bedraagt een stevige 9,3 uur.

In deze tijd is de accu weer tot vijfennegentig procent opgeladen. Als accessoire zijn er twee types snelladers te verkijgen; een snellader op 230V en een CHAdeMO stekker kit. Hiermee worden de laadtijden verkort naar 5,3 uur en 1 uur tot vijfennegentig procent respectievelijk. Een ander nadeel is het gebrek aan bergruimte, in combinatie met de Power Tank, en de grote draaicirkel.

De Zero S is verkrijgbaar in de kleuren zwart en geel. De prijs begint bij 13.360 euro voor een Zero S met ZF8.5 accupakket. Het ZF11.4 accupakket is 2.000 euro duurder. En de Power Tank optie kost nog eens 2.420 euro. De accessoires als de “thuis” snellader en de CHAdeMO stekker kit kosten respectievelijk 649 euro en 1.900 euro.

Bekijk meer foto’s van de Zero S ZF11.4 met Power Tank op onze Facebook pagina.Motortest Zero S ZF11.4 met Power TankTechnische gegevens:
Brandstof: Stroom
Max. vermogen: 40 kW/54 pk bij 4.300 t.p.m.
Max. koppel: 92 Nm
Transmissie: automatisch/elektromotor
Gewicht: 201 kg
Nieuwprijs: € 13.360

Plus
+ Moderne vormgeving
+ Zadelhoogte
+ Stuur eigenschappen

Min
– Laadtijd
– Weinig bergruimte
– Draaicirkel

 

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: