Kia heeft iets nieuws, de ProCeed shooting brake. En wat ons betreft mag ie snel komen én blijven! 

Na de Stinger, komt Kia opnieuw met een fraai staaltje design. Volgens het persbericht van Kia ‘koppelt de ProCeed opwindend design aan de ruimte en veelzijdigheid van een stationwagen in een vijfdeurs shooting brake jasje. En wat betreft dat eerste kunnen we alleen maar volmondig ja zeggen! 

De ProCeed wordt net als de Ceed geproduceerd in Slowakije. De shooting brake heeft de vorm van een coupé en is lager en langer dan de vijfdeurs hatchback en Sportswagon. Kia richt zich met de Proceed op stellen en jonge gezinnen die de ruimte en veelzijdigheid van een stationwagon in combinatie met een opwindend design wensen.

De ProCeed is vanaf het eerste kwartaal 2019 leverbaar als GT-Line en als high-performance GT, al is het volgens de importeur niet zeker of deze ook naar Nederland komt. De ProCeed deelt alleen motorkap en voorspatborden met de vijfdeurs Ceed. Alle andere onderdelen zijn nieuw. De ‘ice cube’ LED dagrijverlichting is inmiddels een bekend designkenmerk van Kia GT- en GT-Line-modellen. De ProCeed borduurt voort op het design van de Kia Proceed Concept 2017.

Shooting brake uitgelegd

De achterruit van de Ceed Sportswagon is onder een hoek van 50,9 graden geplaatst, terwijl de achterruit van de vijfdeurs hatchback onder een hoek van 52,4 graden is geplaatst. Als bepalend element bij zijn coupé-achtige vorm is de achterruit van de nieuwe ProCeed meer horizontaal geplaatst, onder een hoek van 64,2 graden.

Met een lengte van 4.605 mm is de ProCeed 5 mm langer dan de Ceed Sportswagon wat resulteert in 885 millimeter overhang aan de voorzijde. De 1.422 millimeter hoge daklijn is 43 millimeter lager dan die van de Sportswagon, de bodemspeling is vijf millimeter gereduceerd naar 135 millimeter. 

Kia ProCeed Shooting Brake Driving-Dutchman

Binnen heeft de ProCeed hetzelfde ergonomische dashboard als de andere Ceed modellen. De ProCeed verschilt van andere modellen uit de Ceed modelreeks. Zo is de grijze hemelbekleding van de Ceed en Ceed Sportswagon vervangen door zwarte stof en zijn de dorpels voorzien van metalen instaplijsten. De ProCeed heeft standaard een stuur met een D-vorm.

De ProCeed GT-modellen krijgen nieuwe sportstoelen met dikkere wangen. De GT-stoelen zijn daarnaast bekleed met zwart leder en suède en zijn afgewerkt met rood stiksel en een GT-logo. De GT-Line voorstoelen zijn tevens bekleed met zwart leder en suede en afgewerkt met grijze stiksels. Het platform van de ProCeed draagt volgens Kia bij aan de efficiënte indeling van de auto, waarbij er zowel voorin als achterin genoeg ruimte is voor de inzittenden. 

Kia ProCeed Shooting Brake Driving-Dutchman

Ruimer dan hatchback

Met een inhoud van 594 liter is de bagageruimte van de ProCeed 50 procent ruimer dan die van de vijfdeurs hatchback. Door de kleinere rijhoogte in vergelijking met de Sportswagon, maakt de lage tildrempel van de shooting brake-achterzijde het in- en uitladen opvallend eenvoudig. Terwijl de inhoud van de Ceed Sportswagon met 625 liter net wat groter is, biedt de ProCeed dezelfde praktische features, waardoor het één van de meest praktische auto’s in dit segment is. 

De Kia ProCeed heeft hetzelfde onderstel als de andere Ceed modellen. De GT-Line is leverbaar met keuze uit drie motoren: de 120 pk 1.0-liter T-GDi en nieuwe 140 pk ‘Kappa’ 1.4 T-GDi direct ingespoten turbo benzine motoren en een nieuwe, zuinigere ‘Smartstream’ 1.6-liter CRDi common-rail direct ingespoten diesel met 136 pk. De benzine uitvoeringen komen met handgeschakelde zesbak, de 1.4 kan ook met DCT7 automaat geleverd worden. De diesel komt als handgeschakelde versie en automaat.

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: