Toen bekend werd dat Jeremy Clarkson niet verder zou gaan als presentator van Top Gear, schudde de wereld van autoliefhebbers op z’n voegen. Al snel vertrokken ook Hammond en May en de BBC moest op zoek naar een nieuw team. Maar dat traject liep en loopt niet over rozen, waardoor de nieuwe Top Gear mogelijk al mislukt is voordat ze überhaupt zijn begonnen.

Nieuwe Top Gear, mislukt voordat ze beginnen 4Een harde dreun

Het begon allemaal toen Clarkson in zijn woede producer Oisin Tymon een klap verkocht voor het feit dat er geen warm eten was na een lange dag werk. Uiteraard een volledig overdreven reactie en de zoveelste fout op rij van de man die Top Gear groot maakte. Want of je Jeremy nu mag of niet, zonder hem was TG nooit het programma geworden wat het was.

De BBC moest iets doen en al snel werd bekend dat Clarkson zijn contract niet zou worden verlengd. En in zijn kielzog vertrokken ook de trouwe sidekicks Hammond en May. Meteen was duidelijk dat de BBC hiermee geen slimme beslissing had genomen. Duizenden fans over de hele wereld waren woedend over het vertrek van de drie en als klap op de vuurpijl werd ook nog eens duidelijk dat het magische trio een programma over auto’s ging maken voor Amazon.

Een kotsende Radio DJ?

Maar de BBC liet zich niet kennen en gaf aan door te gaan met Top Gear, met een compleet nieuw team. Na lange speculaties en geruchten werd duidelijk dat de rol van Jezza zou worden overgenomen door Chris Evans, een bekende autoliefhebbende Radio DJ. Maar Radio is geen TV en van auto’s houden is nog geen goede presentator van een autoprogramma zijn. Nog even los van de enorme populariteit van zijn voorganger.

Al snel bleek Evans misschien wel niet de juiste persoon te zijn. Foto’s verschenen op het internet waarop te zien was dat zijn rijprestaties ondermaats waren en de mooiste foto was Evans kotsend na een kort ritje met co-presentatrice Sabine Schmitz in een Audi R8. Kennelijk is op hoge snelheid rijden niet helemaal zijn ding.

Nieuwe Top Gear, mislukt voordat ze beginnen 1Een te groot team

Waar de oude TG immens populair geworden is door de interactie tussen drie kinderachtige maar erg vermakelijk mannen, besloot de BBC dat kwantiteit nu belangrijker was dan kwaliteit. Bij de presentatie van het team bleken nu geen drie mannen en een Stig, maar vijf mannen, een vrouw en een Stig de line-up te voeren. Alleen al de foto waar het team mee gepresenteerd werd, ziet er belachelijk uit, laat staan hoe men enige magie tussen zoveel personen wil toveren op de televisie.

Nu zal het niet liggen aan de personen in het team. Goed Matt Leblanc is een bijzondere keuze, maar Chris Harris is wat mij betreft 1 van de beste autotesters op YT. Sabine Schmitz is zeer bekend met snel rijden en Eddy Jordan is ook niet onbekend in de autowereld. Wat Rory Reid daar ook nog eens bij moest. is mij onduidelijk, maar het grote probleem is vooral het formaat van het team. De avonturen van Clarkson, Hammond en May klinkt toch veel beter dan de avonturen van Evans, Leblanc, Schmitz, Jordan, Harris en Reid?

Nieuwe Top Gear, mislukt voordat ze beginnen 2Evans een tiran!

Maar er ging en gaat veel meer mis.Verschillende leden van het creatieve team van het oude Top Gear team zijn inmiddels vertrokken omdat ze geen vertrouwen hebben in het nieuwe concept. En dan komt vandaag ook nog eens het nieuws dat de nieuwe producer Lisa Clark woedend is opgestapt. Waarom? Omdat Chris Evans zich klaarblijkelijk als een tiran gedraagt en over iedereen heen denkt te kunnen walsen. 

Daarnaast is Evans het totaal niet eens met Leblanc als co-host, waardoor de sfeer in het team “om te snijden is”. Daarnaast is het aantal uitzendingen door alle vertragingen terug gebracht tot zes en is de eerste uitzending al met twee weken uitgesteld. 

Het was voor de BBC een enorme uitdaging om Top Gear te produceren zonder Clarkson en de zijnen. Het werd helemaal moeilijk toen bleek dat deze drie bij Amazon een vergelijkbaar programma gaan maken. Echt lastig werd het toen veel mensen vertrokken, maar met Evans aan het hoofd lijkt het nu helemaal gedoemd om te mislukken, nog voordat ze überhaupt echt begonnen zijn. 

 

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo Mito en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

 1. Dieseltje op gas op

  Het hoofd ingrediënt van het alom bekende TG was voor mij toch de humor.

  Dat Chris Harris een goede autojournalist is staat buiten kijf.

  Voor wie een bijzonder autoprogramma op you tube wil zien kan ik met klem aanraden eens een kijkje te nemen bij Jay Leno.
  Leuke humor, mooie auto’s en bijzondere gasten. Waaronder Horichio Pagani en Christian von Koenigsegg.

  • Yuri Van Koeveringe
   Yuri Van Koeveringe op

   Het programma van Jay Leno is inderdaad een top suggestie, humor door een 100 % autoliefhebber…

   Zou Jay niet samen met Chris een programma kunnen maken ?;)

Laat een reactie na: