Wellicht het toppunt van muggenzifterij, maar toch een van de dingen waar ik mij enorm aan kan storen: een vettig, glimmend, lederen stuurwiel.

Net als de meeste lezers struin ik regelmatig het internet af naar gave occasions die ik ooit in mijn leven hoop te kunnen bezitten. Een E39 M5, Ferrari F355 GTS of toch die 996 Targa. Keuzes, Keuzes. Vaak zijn deze auto’s bij de betere “occasionboeren” van Nederland tot in de puntjes verzorgd door een detailer. Maar mijn perfectionistische oog valt toch regelmatig op een glimmend lederen stuurwiel, oeps!

Doorn in het oog; een glimmend stuurwiel. Zo kom je er vanaf!Toen ik mijn huidige auto mocht ophalen bij de dealer was ik er als de dood voor. Het M-sport stuurwiel is bekleed met een soort nappa-leder, zacht en niet “afgesloten” zoals het leder van de stoelen. Prachtig als het nieuw is en heerlijk voor het betere bochtenwerk, echter ook enorm gevoelig voor het glim-virus. Na een paar duizend kilometer was mijn nachtmerrie dan ook werkelijkheid geworden. Vooral de kwart voor 2 stand, waar ik het stuur altijd tussen duim en wijsvinger vasthoudt was overduidelijk shiny.Een lange zoektocht bracht uitkomst

Een lange zoektocht begon, ik moest en zou het stuur er weer zo mat en fris maken als die dag bij de dealer. Omdat het leder van mijn stuur een open leersoort is, vielen veel middeltjes die ik op internet vond af, omdat die vooral vet waren. Ik besloot mijn zoektocht wat aan te passen naar ontvettende middelen voor leder. Zo kwam ik uit op een echte oma-wijsheid: ossengalzeep! Het is een emulgator die vetten oplosbaar maakt in water, precies wat ik nodig had, want met alleen water kreeg ik mijn stuurwiel niet “schoon”. Ossengalzeep is niet duur en goed verkrijgbaar. Ik kocht het bij de bouwmarkt. Als je daar dan toch bent, neem dan meteen een kwast met zachte haren mee. Waar je die voor nodig hebt, leg ik hieronder uit.

Doorn in het oog; een glimmend stuurwiel. Zo kom je er vanaf!Je lederen stuurwiel weer schoon en fris in 3 stappen.

1. Start met het stuurwiel nat maken. Ik doe dit met een sprayflacon. Heb je een auto met knoppen voor audio en/of cruisecontrol op het stuur, probeer dan niet te veel water tussen de knoppen te laten lopen.

2. Maak je kwast nat en zorg dat er wat van de zeep aan de haren zit. Vervolgens maak je een draaiende beweging over het leder van je stuur, zodat het wat schuimt.

3. Met je sprayflacon spoel je het stuurwiel weer af om het schuimvrij te krijgen. Let weer op eventuele elektrische delen.

Indien nodig herhaal je het hele proces. Je kunt het trouwens ook op je lederen bekleding gebruiken als deze vies is van bijvoorbeeld je nieuwe jeans. Ook stuurwielen die bekleed zijn met een gesloten leersoort kan je op deze manier schoonmaken.

Doorn in het oog; een glimmend stuurwiel. Zo kom je er vanaf!

Bijsluiter: Probeer dit eerst op een onopvallend stukje van je lederen stuurwiel (achterkant?). Leersoorten kunnen sterk verschillen in eigenschappen en daarmee dus hoe ze reageren op bijvoorbeeld ossengalzeep.

Deel.

Over de schrijver

Tim Willems

Tim Willems heeft een passie voor snelheid, op twee of vier wielen. Zijn eerste woordje was auto en hij kon al op jonge leeftijd merk en model herkennen aan de koplampen in het donker. In het dagelijks leven is hij IT-er, maar het liefst zou hij fulltime op de weg te vinden zijn.

Laat een reactie na: