Dit vinden wij best bijzonder en maken er daarom melding van. De Weense schoorsteenveger Jozef Juza bezit namelijk een indrukwekkende verzameling van maar liefst 114 verschillende varianten, veelal bijzondere Volkswagen Golfs uit de eerste drie modelseries. De collectie groeit nog altijd, omdat Juza geen nee kan zeggen tegen bijzondere Golf-modellen die hij met regelmaat krijgt aangeboden.

De Golf-liefde van Juza begon jaren geleden toen hij nog dagelijks actief was als schoorsteenveger. Toen Juza voor het eerst in een Golf ging zitten was hij naar eigen zeggen op slag verliefd op de auto. “Het leek alsof de Golf precies voor mij gemaakt was, alles klopte.” Juza kocht er een en zoals meestal met grote passies volgde na zijn eerste een tweede en toen een derde. En het ging maar door tot de huidige status van 114 exemplaren.

Lees hier een van onze populairste artikelen aller tijden; ‘5 Redenen om de Volkswagen Golf 1.0 TSI te kopen‘ 

De schoorsteenveger deed zijn werk met een Volkswagen Caddy, had een Cabriolet voor de zonnige dagen, een Country voor de winter, een GTI voor de lol en een ‘doorsnee’ Golf als gezinsauto. Toen werd Juza begin jaren negentig verliefd op een model uit de eerste serie uit 1974 van de Italiaanse designer Giugiaro.

De compacte auto met trommelremmen rondom was zijn eerste ‘onnodige’ Golf; volgens Juza het échte begin van zijn verzamelwoede. Via het internet kocht Juza de ene Golf na de andere, waarbij het transport toen soms duurder was dan de hele auto.

Zeldzame exoten en gewone modellen

Er kwamen steeds meer Golfs zijn kant op en inmiddels heeft Juza veel zeldzame exemplaren. Zoals bijvoorbeeld G60 Limited, een 210 pk sterke, met de hand gebouwde Golf, een pre-productiemodel met schuifdeuren van Lunke & Sohn, exemplaren van de vol elektrische Golf CitySTROMer I uit 1981 en CitySTROMer II uit 1984. Ook een gehomologeerde Rally Golf van VW Motorsport ontbreekt niet.

Echt bijzonder zijn de twee Golfs die op het vliegveld van Bremen als mobiele vliegtuigtrappen werden gebruikt. Verder bestaat de collectie uit race-, reis-, economische, getunede, extreem luxe Golfs en ontelbare actiemodellen en exemplaren met intergalactische tellerstanden. 

Uiteindelijk wil Josef Juza zijn eigen Golf-museum openen om zijn indrukwekkende collectie aan de wereld te kunnen laten zien. Het plan en de ruimte zijn er al; de Golf-verzamelaar hoopt zijn museum in het voorjaar van 2019 te kunnen openen. Voor meer informatie over de Golf-collectie van Josef Juza: http://www.golfsrudel.at/

Bron en foto’s: Volkswagen

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: