Een Opel Zafira-B met 2.2-liter benzinemotor uit 2006 loopt tijdens rustig rijden goed. Als er echter gas gegeven en vermogen gevraagd wordt, houdt de motor in. Uitlezen van het motormanagement-systeem geeft tijdelijke en permanente foutcodes P0304 en P0191. 

De monteur leest het motormanagementsysteem uit en constateert foutcodes P0304 – Cilinder 4 misfire en P0191 – Fuel Rail Pressure Actuator low voltage en vervangt de bougies en bobine, echter zonder resultaat en de klacht is nog steeds aanwezig. De monteur wisselt ook de injectoren, maar loopt vast met de diagnose en roept de hulp in van Automotive Techline om het probleem op te lossen.

Opel Zafira benzine houdt in door defecte hogedrukpomp Driving-Dutchman

Voor Automotive Techline is een slecht lopende Opel Zafira-B een bekende klacht en een probleem dat vaker voorkomt. De eerste vraag aan de monteur is of foutcode P0191 na het resetten opnieuw terugkomt, wat inderdaad zo blijkt te zijn. 

Harde elektrische fout

Foutcode P0191 is een zogenoemde ‘harde elektrische fout’ die gegenereerd wordt als de regelklep van de hogedrukpomp geen voeding krijgt. De code betekent dat er geen Voltage gemeten wordt als er niet wordt aangestuurd. Het is belangrijk om, voordat de regelaar vervangen wordt, eerst -eventueel met een scoop te meten of er voeding is en of de regelaar aangestuurd wordt. 

De monteur gaat meten, en constateert dat er voeding is en dat de regelklep aangestuurd wordt en ook de regelaar zelf blijkt in orde. Nu uitgesloten is dat er fouten in het elektrische circuit zijn en blijkt dat de regelklep in orde is, kan eigenlijk alleen de hogedrukpomp nog maar de oorzaak van de storing zijn.

De hogedruk brandstofpomp wordt vervangen en het probleem is opgelost. De auto rijdt weer als een zonnetje, en de foutcodes blijven weg.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

2 reacties

  1. Hallo ik heb een opel zafira b 2007 onder de 2000 toeren begint de auto testoteren bij de auto garage geweest om uit te lezen geeft aan brandstof mager heeft iemand een idee wat het kan zijn

    • Hallo ik heb een opel zafira b 2007 onder de 2000 toeren begint de auto testoteren bij de auto garage geweest om uit te lezen geeft aan brandstof mager heeft iemand een idee wat het kan zijn

Laat een reactie na: