Wielen zijn het belangrijkste onderdeel van je auto, samen met natuurlijk de remmen. Je banden zijn het enige punt van contact tussen je auto en de weg en het is daarom belangrijk te zorgen voor de juiste banden, in goede staat.

Goede banden zorgen voor een hoger rijcomfort, een goede wegligging en daardoor veiligheid, en een lager brandstofverbruik.

Zomerbanden en winterbanden, overbodig of niet?

Hier kunnen we duidelijk over zijn, winterbanden zijn bij een temperatuur onder 7 graden absoluut de beste keus. Zeker als er sneeuw of er ijs ligt, bijvoorbeeld als je naar de wintersport gaat.  Maar zodra de temperaturen hoger worden wordt het tijd de winterband te vervangen door de zomerband. Winterbanden hebben namelijk een langere remweg naarmate de temperatuur stijgt, dus het is verstandig op tijd te wisselen van winterbanden naar zomerbanden.

Twee verschillende soorten banden, allemaal gedoe

Let op auto's met slechte banden, het zijn er meer dan je denkt Driving-Dutchman

Veel mensen vinden het een heel gedoe om twee soorten banden aan te schaffen, en deze elk half jaar te laten wisselen. En daar hebben ze wel een beetje gelijk in, elke 6 maanden moet je naar de garage met je andere banden en de garage moet dan alle 4 de banden vervangen. Sommige garagebedrijven bieden bandenopslag aan, maar daar zijn vaak extra kosten aan verbonden.

Dus een extra set banden elke 6 maanden laten vervangen kost best veel tijd en geld. Daarom kiezen veel mensen voor 4-seizoenen banden, om kosten te besparen. Een 4-seizoenen band is nooit zo goed als een band die speciaal voor de zomer of winter is gemaakt, maar voldoet vaak wel als je niet veel rijdt. En let op als je naar het buitenland gaat in de winter. In sommige regio’s ben je verplicht om winterbanden onder de auto te hebben, anders heb je zo een forse boete te pakken.

Goedkoper dan je denkt

Een goedkopere oplossing is om een extra set wielen, dus velgen plus banden, te kopen.  Deze kun je op elkaar gestapeld bewaren en dan hoef je alleen elk halfjaar alle banden te vervangen. Pro-tip: schrijf op elke band bij het demonteren met witte stift wat voor band het is (Links-voor, rechts-voor, links-achter of rechts-achter). Dan kan je de voorbanden en achterbanden weer als set plaatsen.

Deel.

Over de schrijver

Laat een reactie na: