Het is geen geheim dat Amerikanen de elektrische auto omarmen. Maar de laatste cijfers tonen aan dat ook Europeanen steeds meer aan de EV gaan. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de verkoop van EV’s in Europa namelijk 38 procent. De Renault Zoe neemt hiervan in Duitsland en Spanje een groot deel voor zijn rekening.

De voor- en nadelen van elektrisch rijden kun je lezen in een van onze tests of berichten over elektrische auto’s en motoren.

In de Europese Unie, Noorwegen en Zwitsersland werden volgens Bloomberg in het eerste kwartaal van 2016 23.703 EV’s verkocht. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er al 32.627. Dit zijn er nog niet zo veel als in de VS, daar steeg de verkoop in dezelfde periode van 49 procent naar 40.700 EV’s. De automarkt is in de Verenigde Staten gemiddeld zo’n 16 procent groter dan in Europa.

Renault Zoe 

De Franse autofabrikant Renault is nu bezig met de uitrol van de Zoe die in Nederland net geen 30 duizend euro kost. De actieradius is bijna 400 kilometer (die de nieuwe Opel Ampera-E  overigens ook haalt) op één batterijlading en is zoals gezegd vooral populair in Duitsland en Spanje.

Autofabrikanten zoals Volkswagen, BMW en Daimler maken intussen haast om hun EV line-up uit te breiden. De regels voor de uitstoot van uitlaatgassen worden alsmaar strenger en het dieselschandaal van Volkswagen zorgen voor een flinke spurt in de uitrol van elektrische auto’s door de Duitsers.

Omdat consumenten zich nog steeds zorgen maken om de hoge prijzen en beperkte actieradius van elektrische auto’s, zijn de verkopen nog steeds relatief laag. Overheden investeren wel steeds vaker en meer geld om elektrisch rijden te promoten. Europese landen zetten alles in op de bouw van snel-laad infrastructuren.

Ook meer alternatieve aandrijvingen

In Duitsland verdubbelde het aantal EV verkopen van 2.332 naar 5.060. De UK volgt met 47 procent en Spanje met 45 procent. Hoewel de vraag in Europa naar EV’s in het eerste kwartaal van dit jaar vier keer zo snel groeide dan de totale automarkt, bedraagt het totale marktaandeel elektrische auto’s slechts één procent van alle verkopen.

De verkoop van auto’s met alternatieve aandrijvingen en brandstoffen zoals hybrides, CNG en LPG steeg eveneens. Van januari tot april werden er 36 procent (totaal 235438) van op kenteken gezet. De cijfers zijn afkomstig uit 23 van de 28 Europese Unie landen inclusief Zwitserland en Noorwegen.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: