Campers zijn immens populair en gaan bij bosjes over de toonbank. Let echter even goed op als je een Dethleffs camper met Citroën 2.2 HDI motor en een lege accu hebt en de motor een starthulpje wil geven.
Als een auto met een lege accu staat, is het voor velen de normaalste zaak van de wereld om het voertuig met een startbooster of startkabels weer tot leven te wekken. Aldus geschiedde en nietsvermoedend en puur welwillend worden hulpstartkabels aangesloten. Als de Dethleffs vervolgens gestart wordt, geeft de auto geen enkel teken van leven meer.
Startkabels verkeerd aangesloten
Hierop wordt de camper naar een autobedrijf gesleept. In de werkplaats wordt de diagnoseapparatuur aangesloten en constateert de monteur de foutmeldingen: P0251 – Regelafwijking inspuitbegin en P062B – Injector aansturing interne fout.
De monteur voert een aantal controles uit, maar weet niet de vinger op de zere plek te leggen. Hij besluit contact op te nemen met de Automotive Techline en vraagt om ondersteuning. De helpdesk medewerker herkent het probleem en adviseert de monteur om de regeleenheid van de motor te vervangen.
Het blijkt namelijk dat – als de Citroën-motor op een verkeerde manier met een hulpaccu of startbooster gestart wordt – de elektronische motorregeleenheid intern kan beschadigen. Om dit te voorkomen, dienen de startkabels op de door de fabrikant voorgeschreven manier aangesloten te worden.
Startprocedure Citroën diesel bij lege accu
In het geval van de Citroën-motor in dit artikel werden de startkabels verkeerd aangesloten. In de gebruikershandleiding van de auto staat echter vermeld dat de minkabel van de hulpstartkabels niet op de minpool van de accu, maar op een massapunt in de directe nabijheid – in dit geval tussen de accu en linker koplamp – van de accu aangesloten moeten worden.
Hulpstartkabels moeten op een massapunt bij de accu aangesloten wordenDe monteur volgt het advies van de helpdesk op en monteert een nieuwe regeleenheid. Met de inmiddels opgeladen accu wordt de Dethleffs gestart, waarop de motor direct aanslaat. Uit deze case blijkt dat in sommige gevallen een ogenschijnlijk onschuldige handeling, kostbare schade kan veroorzaken.