Op dinsdag 26 mei jongstleden presenteerde Subaru een aantal vernieuwde modellen aan de Nederlandse autopers. Tevens kon er met de auto’s op het circuit van het verkeersveiligheidscentrum van de politieacademie gereden worden.
Op het testcircuit stonden de vernieuwde Subaru XV, de nieuwe versies van de Forester (D-CVT) en de geheel nieuwe Outback voor ons klaar. En uiteraard ontbraken ook de sportieve Subaru BRZ en de WRX STI niet. Uiteraard waren wij daarbij aanwezig, want wie wil er nu niet een Subaru aan de tand voelen in en op zijn natuurlijke habitat.
Omdat beeld meer duidelijk maakt dan tekst, hebben we van de testdag een korte impressie gemaakt. We danken Subaru voor de mogelijkheid de vernieuwde modellen en veiligheidssystemen te testen en maken graag vast een nieuwe afspraak voor volgend jaar!
Liever eerst de video bekijken?
Slalom met de Subaru XV
Allereerst reden we met de Subaru XV een slalom op een natgespoten stuk asfalt. Na twee proefritten mochten we los. De XV voelt zich op deze ondergrond als een vis in het water. Mede dankzij zijn soepele onderstel in combinatie met zijn vierwielaandrijving en antislipregeling kan er bijna niets meer fout gaan als het glad en nat wordt.
Subaru had voor de proef een bokaal ter beschikking gesteld en die wisten wij nog in de wacht te slepen ook door de snelste tijd van de middagsessie neer te zetten. We zijn er natuurlijk enorm trots op en kunnen dan ook niet wachten tot de volgende race.
Knallen met de Subaru WRX STI
Deze auto had er al 23 duizend testkilometers opzitten en dat was te merken. De koppeling functioneerde niet helemaal meer zoals toen hij nieuw was. En dit resulteerde weer in wat lastig schakelen van de derde naar de vierde versnelling.
Maar wat een lekker bommetje is de WRX zeg, al had ik een iets stugger en sportiever onderstel verwacht. Desondanks is de Subaru WRX STI een prima auto om je ook dagelijks als forens tussen het woon werkverkeer te begeven en er boodschappen mee te doen.
Terreinrijden met de Subaru Forester en XV
De meeste Subaru’s voelen zich prima thuis in het terrein. Op de weg had de Forester zich aan mij al bewezen. Nu was het tijd voor het onverharde en wow, wat is de Forester een fijne terreinbonk zeg. Geen helling is hem te stijl, geen gat is hem te diep. Door de hoge bodemspeling en het geperfectioneerde volautomatische 4WD-systeem is niets hem te gek.
De Subaru XV staat daarentegen wat lager op zijn pootjes en zijn vierwielaandrijving is wat primitiever en niet volautomatisch. De wielen worden niet net zoals bij de Forester apart aangedreven en afgeremd als dat nodig is. Desondanks staat de XV prima zijn mannetje in het terrein.
Uitwijken op ijs met de Subaru Forester
Op het terrein van de politieacademie is ook een gladde baan aanwezig die ijs en sneeuw simuleert. Hier konden we de Forester beoordelen op zijn veiligheid. Het all wheel drive systeem in combinatie met antslipregeling, traction control en abs leerde dat je met deze auto vrijwel geen ongeluk meer kunt krijgen of je moet door een ander aangereden worden.
De auto stuurt op de zeer gladde ondergrond naadloos die kant op waar jij heen wil. Dit geeft je een zeer prettig gevoel van veiligheid en comfort. Als je veel op de weg zit, grip hoog in het vaandel hebt en af en toe ook nog eens een caravan of aanhanger meezeult, is de Subaru Forester bijna een must-have. Maar dat had ik geloof ik al eens geroepen.
Extra ogen in de Subaru Outback
EyeSight van Subaru is een systeem dat tot een bepaalde snelheid voorkomt dat je op je voorganger knalt als die stopt terwijl je het niet in de gaten hebt. Het systeem fungeert als een paar extra ogen. Twee camera’s leggen beelden vast met beeldherkenning die volgens Subaru bijna net zo goed is als het menselijk oog.
Het remsysteem van de auto gebruikt de camerabeelden om de vorm, snelheid en de afstand tot je voorganger te bepalen. EyeSight detecteert niet alleen personenwagens of trucks, maar ook motorfietsen, fietsen en voetgangers. Als EyeSight een voetganger signaleert krijg je een waarschuwing en indien nodig remt de auto zelf voor je. In het begin was het even wennen aan het systeem, maar als je eenmaal weet dat het werkt rij je als het ware met je ogen dicht op een muur af.
Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.