TomTom kwam eerder dit jaar met de GO Essential op de markt. Dit nieuwe basismodel moet vooral scoren op basis van gebruiksgemak, prijs en een brede integratie van de smartphone. Om te kijken of hij inderdaad levert wat beloofd wordt, hebben wij dit systeem onderworpen aan een uitgebreide test.
test TomTom GO EssentialWie koopt er nog een TomTom?

Het zijn lastige tijden voor TomTom. Steeds meer fabrikanten leveren hun auto’s met eigen navigatie systemen of met Android Auto en/of Apple Carplay. Met deze laatste kan gebruik gemaakt worden van de navigatie van smartphones, zoals het haast feilloos werkende Google Maps.

Toch zijn er genoeg (wat oudere) auto’s zonder navigatie en gebruiken veel mensen nog steeds liever gewoon een los navigatiesysteem dan hun smartphone. Voor deze groep komt TomTom met de GO Essential.
test TomTom GO EssentialSpecs

De TomTom Go Essential is er met een vijf en met een zes inch scherm. Voorzien van een snelle processor werkt hij rap, zowel in het zoeken van routes als in de bediening van de verder logische menu’s. Hij wordt geleverd met een zuignap, waarop je met een magneetsysteem het scherm klikt. Dit werkt zeer makkelijk en snel, terwijl het scherm altijd goed blijft zitten.

De accu gaat dik een uur mee, maar dan is de koek wel op. Gelukkig wordt hij geleverd met een autolader, waarmee je vele uren kunt rijden. De wifi verbinding zorgt ervoor dat je gemakkelijk nieuwe kaarten en updates kunt uploaden, zonder te prutsen met sd-kaartjes.
test TomTom GO EssentialSpraakherkenning

Net als het gebruik van je smartphone, kun je de TomTom GO Essential bedienen met spraakherkenning. Je zegt ‘Hallo TomTom’, waarna je een brede keuze hebt uit opties voor de bediening.

Het meest gebruikte is natuurlijk het opzoeken van en navigeren naar een adres, maar je kunt ook zaken als het volume hier mee regelen. Het komt wel eens voor dat je een aantal keer Hallo moet herhalen, maar over het algemeen werkt deze functie goed.
test TomTom GO EssentialGeïntegreerd met de smartphone

Bij de ontwikkeling van de GO Essential is sterk ingezet op een brede integratie van de smartphone. Zoals al veel langer kun je het systeem gebruiken om handsfree te bellen, maar de GO Essential is ook voorzien van compatibiliteit met Siri en Google Now spraakherkenningssoftware.

Dit houdt in dat je de telefoon kan bedienen door middel van de spraakherkenning van de TomTom zelf. Vervolgens kan het systeem meldingen en berichten van je smartphone voorlezen, nummers kiezen uit je telefoonboek of dingen voor je opzoeken op het internet.

Flitsers, verkeer en eigen routes

De GO Essential wordt voorzien van lifetime kaartupdates en Traffic-updates. Bij aanschaf krijg je zes maanden gratis flitserinformatie, daarna kost deze functie 29 euro per maand. De data die hiervoor gebruikt wordt, komt binnen via je smartphone.

Tevens kun je gebruik maken van TomTom Road Trips. Op dit gratis platform kunnen gebruikers zelf routes maken en uitwisselen. Een leuk idee, maar in hoeverre mensen dit echt gebruiken is de vraag. Je zult dit vaker terug zien bij de motorfietsvariant, de TomTom Rider.

Conclusie

Ben je op zoek naar een los maar modern navigatiesysteem, dan kun je eigenlijk niet om de TomTom Go Essential heen. Snel, duidelijk en met een uitgebreide integratie met je smartphone, biedt hij eigenlijk alles wat je nodig kunt hebben en meer. Hij ziet er strak uit en biedt veel gebruiksgemak, zoals beloofd. Daarnaast is hij ook nog eens niet slecht geprijsd: de 5 inch kost 199,95 euro, de 6 inch kost 249,95 euro.

Deel.

Over de schrijver

Yuri Van Koeveringe

Als enthousiaste liefhebber van alles met twee en vier wielen volgt Yuri van Koeveringe (1978) al sinds lange tijd actief al het auto- en motornieuws. Met een stiekeme voorkeur voor al het moois dat uit Italië komt, schrijft hij artikelen over allerlei aspecten van het auto- en motornieuws en test hij zowel auto's als motoren. In het dagelijks leven rijdt hij in een Alfa Romeo 159 Ti, een 40-jaar oude Jeep Wagoneer en op een Ducati Multistrada.

2 reacties

 1. Bert Geraedts op

  heb een tomtom go Essentials probleem toestel hij is een week oud update flitsers blijft hangen bij 99 procent gaat weer terug naar 75 procent naar 99 procent dit blijft hij doen uren lang dus als hij een kaart moet gaan update zie ik het somber in tomtom krijg je wel tips maar die werken niet. en zeker nu alles bij tomtom via mail gaat is dit een groot probleem ze zeggen slechte wifi nu alles wat hier op wifi loopt werkt zeer goed..
  Aan sluiten via My drive advies ook daar werk het niet kaart Europa verwijden advies wat als hij niet update dan heb ik helemaal niets meer. ik ben er aan het denken om na velen jaren tomtom overstappen op een ander merk dit is mijn vierde tomtom maar de Essentials is tot nu toe geen aanrader

  • Yuri Van Koeveringe
   Yuri Van Koeveringe op

   Oe Bert, dat klinkt niet goed zeg. Helaas hebben wij deze problemen niet ervaren dus kunnen je niet verder helpen. Misschien onder garantie terugbrengen?

Laat een reactie na: