Is het tijd om een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Dan is het belangrijk dat je de juiste dekking kiest. Daaraan kun je zien wat er gebeurt als je schade oploopt of schade aanricht. Verschillende dekkingen hebben verschillende prijzen en er zijn een aantal aanvullende verzekeringen die mogelijk ook interessant voor je zijn. Om de juiste keuze te maken, kan je het beste de autoverzekering vergelijken op een vergelijkingswebsite. De onderstaande informatie helpt je bij het maken van de juiste keuze.
De verschillende autoverzekeringen
Over het algemeen worden er drie verschillende soorten autoverzekeringen aangeboden. Deze dekken de volgende gebeurtenissen.
- WA: schade die jij aanricht bij anderen.
- WA+: schade die jij aanricht bij anderen, inbraak en diefstal, schade aan je ruiten, brand- en stormschade.
- Allrisk: schade die jij aanricht bij anderen, inbraak en diefstal, schade aan je ruiten, brand- en stormschade, vandalisme, schade die je bij jezelf hebt aangericht.
WA verzekeringen
Als je een autoverzekering uitkiest dan is de WA verzekering de verzekering die je minimaal wettelijk moet afsluiten. Dit is de goedkoopste autoverzekering mogelijk en dekt alleen de schade die jij bij anderen aanricht. Op die manier is degene die door jou gedupeerd wordt veilig.
WA+ verzekering
Een WA+ verzekering heeft een bredere dekking en is dus ook duurder. Dit wordt ook wel de ‘beperkt casco’ verzekering genoemd. Je bent dan ook gedekt voor bepaalde schade aan je eigen auto, zoals ruitschade, stormschade en schade na inbraak.
Allrisk verzekering
De duurste en meest complete verzekering die je kunt kiezen is de allrisk verzekering. Deze wordt ook wel ‘volledig casco’ genoemd. Je bent dan verzekerd voor nagenoeg alle vormen van schade, ook aan je eigen auto als jij deze hebt veroorzaakt.
Welke van de drie verzekeringen moet je kiezen?
De keuze tussen deze drie verzekeringen wordt gedeeltelijk bepaald door je eigen voorkeur. Maar de meeste mensen kijken naar de leeftijd en dus de waarde van de auto om een keuze te maken.
- WA: voor auto’s van 10 jaar en ouder.
- WA+: voor auto’s van 6 tot 10 jaar.
- Allrisk: voor nieuwe auto’s tot auto’s van 6 jaar of als je de auto nog met een lening aan het afbetalen bent.
De hoogte van je premie
De hoogte van de premie die je voor de door jou gekozen autoverzekering betaalt is afhankelijk van een groot aantal factoren. Val jij binnen een risicogroep (jongeren, senioren, slechte claim geschiedenis) dan betaal je automatisch meer. Hoe duurder je auto is, hoe hoger je premie. Wil je een laag eigen risico instellen, dan zal de premie hoger zijn, maar betaal je minder als je de verzekering moet gebruiken.
Aanvullende verzekeringen afsluiten
Vervolgens is het mogelijk om de verzekering uit te breiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Er zijn ook specialistische verzekeringen die mogelijk beter voor je zijn. Je hebt dan een groot aantal keuzes en deze zijn niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Je kunt een inzittendenverzekering afsluiten, een verzekering voor de kosten van pechhulp of rechtsbijstand, een verzekering voor oldtimers, youngtimers, caravans of zelfrijdende auto’s of een no claim beschermer. Vraag jezelf ook af of je misschien een tweede auto aan je verzekering wilt laten toevoegen. Ook dit is mogelijk en soms is dat voordeliger.
Let op de kleine letters
De beste manier om een autoverzekering uit te kiezen is door een vergelijking te maken. Je ziet dan in één oogopslag welke autoverzekering voor jou het goedkoopste is. Maar prijs is niet de enige factor die je vergelijkt, want het is misschien nog wel belangrijker om te kijken naar wat je hiervoor terugkrijgt. Sommige verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld ook een vervangwagen of het takelen van je auto na een ongeluk of bij pech. Als je auto total loss wordt verklaard, wordt dan de dagwaarde, de nieuwwaarde of de aanschafwaarde vergoed? Hoe goed is je auto beveiligd en hoe heeft dit invloed op de vergoeding als deze gestolen wordt? Dit zijn allemaal belangrijke punten om in de gaten te houden.
Welke dekking is het beste voor jou?