Je schrikt je rot als een auto, nadat jij ‘m een grote onderhoudsbeurt hebt gegeven, kapot lijkt zijn. Zo ook bij het autobedrijf waar de Toyota Auris hybrid na de beurt gestart wordt en het klinkt alsof de krukaslagers en de zuigers dwars door het motorblok naar buiten komen. 

In de werkplaats is vanwege de beurt de olie ververst en zijn de filters en bougies vervangen. Als extra werkzaamheden werd de condensor vernieuwd en het aircosysteem bijgevuld. Als de monteur klaar is, start hij de motor en hoort vervolgens een hoop kabaal uit de buurt van de ‘versnellingsbak’ vandaan komen. Het geluid is  alleen hoorbaar in de P-stand en D-stand. Ook valt hem de melding ‘Battery Low’ op het instrumentenpaneel op.

Geen foutcodes

Het autobedrijf besluit om de hulp in te roepen van de Automotive Techline van Mijngrossier. De helpdesk stelt een aantal gerichte vragen en het blijkt dat de auto wel verrijdbaar is. Ook wordt het geluid niet erger als je met de auto gaat rijden. Het motormanagementsysteem heeft ook geen fouten gedetecteerd en opgeslagen. 

Hierop geeft AutoNiveau voor de zekerheid het advies om allereerst het oliepeil van de Continu Variabele Transmissie (CVT) te controleren op slijpsel. De monteur koppelt terug dat de olie goed en schoon is en heeft ook meteen een filmpje met het fenomeen gemaakt. De Automotive Techline techneut bekijkt het filmpje, krijgt een ingeving en vraagt de monteur om de oude bougies weer te monteren en de motor opnieuw te starten. 

Het is namelijk bekend dat – als de verbrandingsmotor van een Toyota Hybrid niet goed rondloopt – er veel ratel- en rammelgeluiden hoorbaar zijn vanuit de aandrijving. Dit komt door de opbouw en constructie met in de transmissie twee elektromotoren, een planetair tandwielstelsel en een eindreductie met differentieel. Gezien de historie van de auto in dit artikel was een probleem in de bougies en/of ontsteking niet ondenkbaar.

Logisch nadenken

De monteur volgt het advies van AutoNiveau op, draait de nieuwe bougies uit de motor en plaats de oude bougies weer terug op het voorgeschreven moment van 20 Nm. Vervolgens wordt de motor weer gestart en blijkt het geluid te zijn verdwenen. Als de monteur de nieuwe bougies controleert, ziet hij er een waarvan het porselein gescheurd is. Deze bougie sloeg door waarna door de constructie het aandrijfsysteem begon te ratelen en klapperen.

Toyota Auris hybrid maakt vreemd geluid na grote onderhoudsbeurtDeze case maakt duidelijk hoe belangrijk het is om logisch na te blijven denken als je een probleem met een auto constateert. In het geval van de Toyota Auris hybrid in dit artikel waren er werkzaamheden uitgevoerd die een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van een auto. Door de gescheurde bougie liep de motor niet zoals hij zou moeten. De manier waarop de aandrijving van de Auris geconstrueerd is zorgde ervoor dat het onregelmatig lopen resulteerde in het ongewenst geluid.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

1 reactie

Laat een reactie na: