Ford heeft als eerste autofabrikant een kunststof airbag in de klep van het handschoenenkastje geïntegreerd. Volgens Ford is hierom een aparte knie-airbag niet meer nodig en blijft er meer beenruimte over voor de bijrijder op de voorstoel.

Een ander voordeel van de kunststof airbag is het gewicht dat lager is dan die van de conventionele textiel-airbag. Door het lagere gewicht gaat, in combinatie met andere gewichtsverlagende maatregelen, het branstofverbruik omlaag. Ford heeft voor het nieuwe ontwerp maar liefst 23 octrooien verkregen.

Bijrijder Ford Mustang krijgt meer beenruimte door nieuwe knie-airbag Driving-DutchmanHonderden prototypes

De airbag in het handschoenenkastje is 46 centimeter lang, 28 centimeter breed en 65 procent lichter dan de reeds bestaande knie-airbags. Volgens Ford biedt hun nieuwe airbag desalnietemin dezelfde bescherming. Bij een aanrijding blaast de airbag zichzelf binnen 20 milliseconden op. Daarbij wordt de klep naar buiten geduwd en beschermt op deze manier de benen van de bijrijder.

Volgens Sean West van Ford is de fabriek een aantal jaren geleden “teruggegaan naar de ontwerptafel en zijn er honderden prototypes gemaakt. En dat was de moeite waard, met dit ontwerp hebben we de functies van twee afzonderlijke onderdelen in één onderdeel gecombineerd om ruimte, gewicht en materiaal te besparen. Het dashboard kon bovendien verder naar voren geplaatst worden waardoor de passagier meer beenruimte heeft.”

De knie-airbag in de klep van het handschoenenkastje maakt de weg vrij voor een breed scala aan nieuwe toepassingen. De Ford Mustang heeft in totaal acht airbags en haalde in Noord-Amerikaanse veiligheidsnorm de hoogste score.    

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: