Van de Mercedes AMG GT S schieten de tranen mij letterlijk in de ogen. Niet omdat het niets is, maar omdat ik eindelijk weer eens in een auto reed die pure emoties bij mij losmaakt.

Om de eerste zinnen van dit artikel kracht bij te zetten hebben we ook wat bewegende beelden van de Mercedes AMG GT S. Want… beeld zegt meer dan duizend woorden. Bekijk de video hieronder.

Woorden schieten tekort op het moment dat ik met dit monster wegrij. Of eigenlijk toen dit monster met mij op pad ging, want de AMG neemt mij letterlijk en figuurlijk met zich mee. Ik zeg wel hij, maar het zou net zo goed een zij kunnen zijn. Want naast een monster kan de GT S ook heel vriendelijk en lief zijn. Totdat je gas geeft, want dan veranderd ze (of hij) in een bruut en gewelddadig beest dat naar je gromt en grauwt alsof het je ieder moment met zijn kaken kan vermorzelen en opeten.

Klein, breed, laag en kort

Ik krijg al kriebels op het moment dat ik de auto zie staan en die kriebels worden heftiger als ik de auto aanraak. Tegelijkertijd begint mijn adrenaline te stromen. De Mercedes AMG GT is klein, breed, laag en kort, precies zoals een echte sportwagen er volgens mij uit moet zien. De contouren maken de auto wat mij betreft enerzijds heel modern en anderzijds ook klassiek. Deze unieke vorm en uitstraling van de AMG GT S maken dat Mercedes-Benz met één klap een extra en eigen standaard in het sportwagensegment heeft neergezet.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenDe kriebels -of is het toch adrenaline, ik weet het even niet meer- worden heftiger als ik in de auto stap. Het grote aantal bedieningsinstrumenten komt op mij af alsof ik in de cockpit van een vliegtuig zit. Maar na twee minuutjes oriënteren heb ik overzicht en keert de rust in mijn hoofd terug. Ik denk dan eigenlijk vooral maar aan twee dingen: starten dat ding en rijden.

Geluid van V8 mooier dan muziek

Hoe dat starten en aanslaan van de GT S klinkt, kun je in het filmpje zien én horen. Het geluid van de AMG is in het echt alleen nog veel mooier. Ik ben muziekliefhebber, maar er is geen nummer dat kan tippen aan het geluid van deze V8. De 4-liter biturbo met 510 pk en 650 Nm trekkracht schiet na het starten even naar 1.600 toeren, zakt dan terug, grommelt een beetje tegen me, alsof ie wil zeggen: “laten we gaan Rob”.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenJaja, rustig aan. Eerst de elektrisch bedienbare stoel en stuur maar eens in de juiste stand zetten. Dan de gordel om en daarna weer eens kijken wat er rij-technisch allemaal ingesteld kan worden. Het belangrijkste is snel gevonden, de versnellingskeuzehandel. Doe maar in z’n D, de rest doet de AMG zelf wel, of je helpt hem in de racestand met de flippers achter het stuur.

Versnellingsbak? Zit die erin dan?

Goed, eerst maar even wennen, ik rij niet iedere dag op straat in een racewagen. Net als op het circuit is het belangrijk de auto en de omgeving te verkennen. Nou, die omgeving kende ik al, nu dus alleen de auto nog. Inschakelen, gas én… rijden. Hmm, dat was makkelijk, een kind kan de was doen. Een man dus ook en ik vermoed dat een vrouw het ook nog wel lukt.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenDe GT schakelt automatisch, vloeiend en snel. Er is geen vertraging merkbaar als de bak overschakelt van een lagere naar een hogere versnelling. Hierdoor rijdt zelfs oma die een Suzuki Alto gewend is zonder moeite met de AMG weg. De GT S is dus ook prima te gebruiken als boodschappenauto in de stad of als toerauto voor de weekenden. Ook in de R(niet achteruit)-stand reageert de bak snel. Als in een aan/uit schakelaar zeg maar. Als je ‘schakel’ denkt en je vingers de flippers net aanraken, is er al geschakeld. Zo snel heb ik het  nog niet meegemaakt.

Maar ik zou de auto persoonlijk voornamelijk als dagelijkse werk-auto gebruiken. Om er dan in het weekend een stuk mee te gaan toeren. Achter de voorstoelen, die uiteraard perfect zitten, is namelijk nog best wat ruimte voor een paar sporttassen of kleine koffers. Eigenlijk is de AMG GT nog best een praktische auto. Als je met zijn tweetjes bent. Het kroost kan namelijk in geen geval mee.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenVeiligheidssystemen doen het

Na een paar kilometer ben ik aan de AMG GT gewend. Gelukkig regent het ook af en toe en daardoor kan de auto mooi vies worden. Een raceauto moet namelijk niet mooi schoon zijn, maar er gebruikt uitzien. En de regen is meteen een mooie gelegenheid om wat dingetjes uit te proberen. Zoals de giga-hoeveelheid veiligheidssystemen, die het gelukkig allemaal goed doen. Met alle systemen ingeschakeld doet de GT geen stap verkeerd, waardoor ik me superveilig voel. Ik heb het even uitgeprobeerd en gelukkig kan de traction control voor slip-freaks ook uitgeschakeld worden.

Vanzelfsprekend heb ik alleen maar netjes gereden met het stuk staal op vier wielen met een prijs van 166 duizend euro. Volgens Mercedes-Benz moet daarbij een brandstofverbruik van 9,3 liter per 100 kilometer mogelijk zijn. Dat heb ik nét aan niet gered, maar dat de New European Driving Cycle niet liegt, geloof ik dus wel.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenIk geloof het allemaal wel

Ik denk op basis van mijn ritjes met de Mercedes AMG GT S op die bewuste donderdag in juli 2015 wel dat de auto tot heel veel toe in staat is. Ik denk dat je heel hard door de bocht kunt en dat je ook heel hard en laat kunt remmen en dan hard een bocht in kan rijden. Ik denk dat de AMG ook heel snel van stilstand naar zijn top van 310 kilometer per uur gaat. Want zo voelt de auto nu eenmaal aan. Alsof hij dat allemaal kan. En dat hij ook nog eens niet stuk gaat als je dat doet. Zo voelt hij ook aan.

Ik zit ongemerkt alweer over het maximaal aantal woorden voor mijn artikel. En ik wilde nog wel de techniek onder de loep nemen. Dat gaat nu echt niet meer passen, maar ik ga hier op terugkomen. Dan ga ik mijn ervaring (die ik toch voorlopig niet vergeet) proberen te combineren met de technische hoogstandjes die Mercedes naar eigen zeggen in de AMG heeft toegepast. Want ze kunnen wel van alles roepen, ik wil bewijs. Voelen.

Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woorden(Nog geen) Conclusie

De Mercedes AMG GT S heeft mij in ieder geval vooral heel erg laten genieten van zeer fraaie V8-muziek, geweldige trekkracht en grip waar menig racewagen nog een puntje aan kan zuigen. Ik kreeg van de GT een grijns op mijn gezicht van oor tot oor die er twee dagen heeft gezeten. Gelukkig hebben we de foto’s en video nog. En mijn geheugen, want wat er ook gebeurt, hoe dement ik ook wordt, de Mercedes AMG GT S staat erin gegrift.

Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina. Video Mercedes AMG GT S, te veel voor woordenTechnische gegevens
Brandstof: Benzine
Aantal cilinders: 8, in V-vorm
Cilinderinhoud: 3.982 cc
Vermogen: 510 pk
Koppel: 650 Nm
Acceleratie: 0-100 km/h: 3,8 sec
Topsnelheid: 310 km/h
Versnellingsbak: 7 versnellingen, sequentiële automaat
Gem. opgegeven verbruik: 9,4 l/100 km
Gewicht: 1.545 kg
Prijs: € 166.900

Plus
+ Alles

Min
– Niets

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: