Sputterend, knetterend en zwetend kwamen ze over de eindstreep. Maar ze haalden het bijna allemaal: ongeveer tachtig vooroorlogse automobielen finishten dit weekend de rally Parijs-Amsterdam.

Door: Jules van der Leeuw

De rally, die georganiseerd werd ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC), finishte in de tuinen van het indrukwekkende kasteel De Haar in het Utrechtse plaatsje Haarzuilens. Daar werd een wijntje ingeschonken voor de dappere avonturiers. Zij legden de tocht namelijk af in auto’s die niet over airconditioning of stuurbekrachtiging beschikken. Velen hebben zelfs geen verwarming, voorruit en/of dak.

Het parcours is grotendeels gelijk aan de tocht die 120 jaar geleden werd afgelegd. Dat heeft te maken met de geschiedenis van de rally, die in 1898 werd georganiseerd door Baron de Zuylen de Nijevelt de Haer. Zijn echtgenote, barones Hélène de Rothschild, was de enige vrouwelijke deelnemer aan deze rally. Mede dankzij het geld van deze welvarende familie staat kasteel De Haar – het eindstation van deze rally en tegenwoordig een rijksmonument – er zo mooi bij.

Onder de deelnemers waren kostbare Bugatti’s, Bentleys, Jaguars en Alfa Romeo’s. Ook Peugeot, sponsor van het evenement, was dit jaar met twee 202s goed vertegenwoordigd in het deelnemersveld. De Fransen zijn er bijzonder trots op het enige merk te zijn dat zowel in 1898 als in 2018 meedoet in deze historische rally.

Als eerste kwam een Bugatti Type 35 over de eindstreep. Zelfs de oudste auto, de Amadee Bollee uit 1899, kwam ongeschonden aan de finish. Dit automobiel, de oudste auto in de rally, moest wel drie keer onderweg een kleine reparatie ondergaan. De leren aandrijfriem rekte tijdens de tocht op en moest steeds een stukje worden ingekort. Ook moest er regelmatig wat water worden bijgevuld. Vanwege de lage topsnelheid (van slechts 40 kilometer per uur) mocht het team vier dagen eerder vertrekken dan de overige deelnemers.

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: