Hoera! De zomer is begonnen. De zon brengt warmte en veel moois, maar voor de automobilist brengt de zomer een vervelend risico mee. Vogelpoep! Waarom is vogelpoep zo funest voor je lak en hoe krijg je het er van af, wij zochten het voor je uit.

Je kent het wel, je auto is gewassen en je wilt de volgende ochtend instappen om naar je werk te gaan. Je loopt langs de motorkap en tot je schrik heeft er weer zo’n #$&@!vogel, die zich niet kon bedwingen, een lekker natte flats op je lak achtergelaten. Laat je de uitwerpselen te lang zitten terwijl je auto in de zon staat dan kan het zomaar zijn dat je lak er permanent door beschadigd raakt. Hoe dat kan? Vogelpoep is van zichzelf een erg zuur goedje (Zelf nooit geproefd gelukkig). Vooral de witte component is gevaarlijk, deze bevat urinezuur.

Vogelpoep onder de loepBen jij een lakfetisjist?

Wanneer je het internet afstruint lees je verschillende oorzaken van de lakbeschadiging. Je zou denken dat het zuur in de vogelschijt in je lak bijt. Een andere theorie is dat de lak zacht wordt van de warmte van de zon. De poep droogt juist uit en wordt hard. Wanneer vervolgens de zon ondergaat en de lak ook weer hard wordt, neemt deze de vorm van de vogelpoep aan. Schade aan je lak kan dus door een van deze of beide oorzaken ontstaan. Wax of een andere vorm van verzegeling is niet bestand tegen zuur en biedt daardoor maar bescherming van korte duur. Het geeft je wel iets meer tijd om de poep te verwijderen, maar je moet er nog steeds snel bij zijn.

Dat het niet fraai is en niemand op zo’n klodder poep zit te wachten is zo klaar als een klontje. Zoals bij veel problemen is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Je zou dus kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een autohoes. Maar als je niet overal wilt overkomen als lakfetisjist dan kun je deze stappen volgen om de poep veilig van je auto af te halen.

Het vogelpoep verwijderstappenplan

Zoals gezegd moet je er snel bij zijn. Hoe langer je wacht met het verwijderen, hoe groter de kans dat je lak beschadigd raakt. De zuren in de vogelpoep zijn niet oplosbaar in water, je kan daarom het beste insectenverwijderaar gebruiken om de vogelpoep los te weken. Gebruik ook geen detail spray, dit werkt niet. Als de poep week genoeg is dan kun je het met een microvezeldoek verwijderen. Daarna is het zaak om de schade te inspecteren. Was je er op tijd bij en is alles weg? Mooi, dan heb je deze keer geluk gehad. Heb je een witte waas of oneffenheid dan moet je het plekje met een claybar behandelen en vervolgens polijsten.

Vogelpoep is dus een vervelend goedje dat bij warmere temperaturen je blanke laklaag flink kan beschadigen. Zorg ervoor dat je er snel bij bent, want als je eenmaal schade hebt kun je dit vaak enkel nog herstellen door polijsten. Een andere optie is om als lakfetisjist door het leven te gaan en een autohoes te kopen. Wij houden het bij boenen.

Deel.

Over de schrijver

Tim Willems

Tim Willems heeft een passie voor snelheid, op twee of vier wielen. Zijn eerste woordje was auto en hij kon al op jonge leeftijd merk en model herkennen aan de koplampen in het donker. In het dagelijks leven is hij IT-er, maar het liefst zou hij fulltime op de weg te vinden zijn.

Laat een reactie na: