Bij automotive opleidingsspecialist AutoNiveau komen niet alleen assistentie-aanvragen voor motor- en elektronica gerelateerde problemen binnen. Zo bewijst de Volkswagen Golf in dit artikel waarvan de airconditioning het niet meer doet ondanks dat de airco compressor vernieuwd is.

Oorspronkelijk kwam de Golf de werkplaats binnen omdat de aircopomp was vastgelopen. Echter nadat de compressor en het blokventiel vervangen werden en hoewel de nieuwe pomp wel inschakelt, functioneert het airconditioningsysteem nog steeds niet zoals het zou moeten doen. 

Controleer het airconditioningsysteem van een auto ook ná de zomervakantie Driving-Dutchman 3

Climatronic 4.0

Bij het autobedrijf werd de regeleenheid van het Climatronic 4.0 aircosysteem al uitgelezen, maar foutcodes werden niet gevonden. Ook wordt de druk in het systeem gecontroleerd. Daaruit blijkt dat de hoge druk op de drukmeter daalt als de compressor ingeschakeld is.

Op de vraag van de helpdesk of de leidingen op de juiste manier gemonteerd zijn antwoord de monteur bevestigend. Ook wil de helpdesk weten waar de aansluiting van de hogedrukzijde gemonteerd is, de monteur koppelt terug dat deze na de condensor geplaatst is. 

Hieruit rijst bij de Automotive Techline van onderdelenleverancier Mijngrossier het vermoeden dat er ergens een verstopping in de hogedrukzijde van het aircosysteem opgetreden is. Het resultaat is dat er geen of onvoldoende doorstroming van koudemiddel is, en de airco simpelweg niet functioneert. 

Verstopping

De helpdesk adviseert de monteur om het hogedrukgedeelte van het systeem goed te controleren op verstopping. De monteur volgt het advies op en ontdekt dat de condensor verstopt geraakt is. De condensor wordt vernieuwd en het aircosysteem werkt weer perfect. 

Het is essentieel om het aircosysteem nadat een onderdeel vervangen is goed gecontroleerd en doorgespoeld wordt. Een defect onderdeel, in dit geval de compressor, vervuilt het systeem met vuil en metalen slijtagedeeltjes. Het vuil en de deeltjes verstoppen het aircosysteem en zorgen ervoor dat de airco niet meer werkt.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: