Zomervakantie! Lekker met de auto een dagje weg, weekje kamperen of misschien wel een lange reis naar het buitenland, vol beladen en met de caravan aan de trekhaak. Vakantie voor ons betekent extra hard werken voor de auto.

Ik hoor je al denken: ‘daar gaan we weer…’. Maar nee, geen zorgen, dit blog wordt geen preek waarin ik net zoals de ANWB en Editie NL het obligate rijtje tips aanhaal om je auto klaar te maken voor de martelgang richting het zuiden. Want dat weten we inmiddels wel. Nee, ik ga waarschuwen voor iets heel anders. Een bedreiging voor je auto uit onverwachte hoek. Geloof het of niet, maar pas op met… zonnebrandcrème!

Lak

Voor je eigen huid is een laagje zonnebrandcrème geen overbodige luxe bij zonkracht acht, maar voor de huid van een auto is zonnebrand een drama. Gelukkig heb ik nog nooit iemand zijn auto zien insmeren met factor vijftien, maar toch is contact van de lak met zonnebrandcrème niet uitgesloten. Een vettig kinderhandje tegen de portieren, je eigen wit uitgeslagen arm op de dakrand, het is zo gebeurd.

En wat is nu het probleem? Zonnebrandcrème bevat middelen waar autolak niet tegen bestand is. Zo erg dat zelfs een kleine hoeveelheid van dat spul al een doffe, lelijke plek in de lak kan achterlaten. Veeg je het er meteen af, dan valt het mee, maar als het een paar uurtjes inbrandt dan krijg je het er niet meer af. Zelfs poetsen helpt niet meer, slechts in een enkel geval kun je met stevig polijsten (doe dat niet zelf als je er geen ervaring mee hebt) nog wat redden. Maar het kwaad is dan al geschied.

Poep

Wees dus voorzichtig met het witte gevaar in de buurt van de auto, want voorkomen is beter dan genezen. En nu we toch bezig zijn: vogelpoep is ook zoiets. Een flats op het dak moet je er zo snel mogelijk afspoelen (met veel water), want de zuren in de poep tasten net als zonnebrandcrème de lak aan. Zeker in de felle zon.

Krab de opgedroogde stront er ook niet af -krassen!- maar gebruik dus water om het los te weken. Scheelt ook weer een lelijke plek. Fijne vakantie!

Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

2 reacties

  1. Dieseltje op gas op

    Je moet je auto ook weer niet van alle gevaren die er kunnen zijn beschermen. Je moet ook rustig kunnen slapen natuurlijk.
    En, ik vind doodgewoon dat autofabriekanten hun auto’s moeten lakken met lak die tegen een stootje kan. En mijn ervaring is dat de jongens bij VAG behoorlijk goede lakken op hun auto’s spuiten.

  2. Interessant zeg, ik wist niet dat zonnebrand zo slecht was voor autolak. Ik had niet gedacht dat dit in de lak kon trekken. Ik ga mijn kinderen deze zomer maar even waarschuwen!

Laat een reactie na: