Of het nu slim is of niet, motorrijden in de winter is en blijft een ding, vooral sneeuw gooit nogal eens roet in je motorritje. Maar niet getreurd, voor de verstokte doorrijder zijn er ook winterbanden voor motorfietsen.

Winterbanden voor auto’s hebben meer grip en zijn in sommige landen verplicht. Als winterbanden het onder auto’s doen, waarom dan ook niet onder motoren? Met deze gedachte zijn een aantal bandenfabrikanten aan de slag gegaan en hebben motorbanden voor winterse omstandigheden ontworpen. De video hieronder geeft een goede indruk van winterbanden in de sneeuw.

Overigens zijn winterbanden niet alleen beter voor sneeuw. Zodra de temperaturen rond het vriespunt komen te liggen, biedt het zachtere rubbercompound al voordelen en vooral meer grip dan normale banden.

En dankzij het grove profiel van de banden, worden grote hoeveelheden water en vuil afgevoerd. Dit zijn toch belangrijke en veilige eigenschappen. De banden worden echter nog maar beperkt geproduceerd en zijn meestal alleen geschikt voor offroad en allroad motoren.

Niet enthousiast

We weten niet wanneer het artikel gepubliceerd is, maar volgens website Motoport.nl is KNMW hoofd rijopleidingen Arjan Everink niet enthousiast over winterbanden voor motoren. De banden zouden pas echt effectief zijn bij gladheid door ijsvorming of bij sneeuw, terwijl dat juist de momenten zijn om de motor te laten staan.

Everink wijst erop dat omdat een motorfiets maar twee wielen heeft slippen of een valpartij opvangen gewoon niet lukt. Ten eerste vanwege het gewicht en ten tweede omdat je bij gladheid ook geen houvast onder je voeten hebt.

Winterbanden voor motorfietsen wel of niet doorrijden Driving-Dutchman

Motorrijden in de winter, ja of nee? De een heeft er geen moeite mee, de ander verafschuwt het. Zijn winterbanden voor de doorgewinterde motorrijder een aanwinst? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht of praat erover mee op onze Facebook pagina!

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Audi A4 Avant Allroad Quattro.

Laat een reactie na: