“Pas goed op je rijbewijs”, kreeg ik te horen toen ik de Volkswagen Golf R kwam ophalen voor een test. Met deze waarschuwing in mijn achterhoofd stapte ik in en reed weg. Door het geluid dat deze Golf R maakt, begreep ik het meteen. De vierwielaangedreven R 2.0 TSI 4Motion is de krachtigste Golf en dat hoor je. De waarschuwing was dus zeker op zijn plaats!
Golf R knalt je uit de startblokken
De Golf, wie kent hem niet. Al veertig jaar bepaalt hij het straatbeeld. De Golf R is echter nog niet zo bekend. Volkswagen heeft een aantal jaar geleden het bedrijf R GmbH opgericht, dat zich onder andere bezig houdt met de ontwikkeling van sportieve modellen. De Golf R is daar een product van. Met vier uitlaten, sportieve bumpers, sideskirts en 19 inch lichtmetalen velgen is mijn testauto er eentje die vol zit met sportiviteit en power.
De motor van de Golf R is een juweeltje, is soepel en heeft veel trekkracht. Het is verbazingwekkend hoeveel vermogen (300 pk) Volkswagen uit de viercilinder peutert. Gaaf is de launch control. Dit systeem knalt je werkelijk uit de startblokken, en stoplichtsprintjes win je met gemak. Je bedient het door je linkervoet op de rem te zetten, de antislipregeling (ASR) uit te schakelen, de DSG bak in de sportstand te zetten en de Race mode te selecteren. Daarna is het een kwestie van gas geven tot ongeveer 3.200 toeren, rem loslaten en… je weet niet wat je overkomt!
Wat een heerlijke machine
Hoewel de Golf niet een toonbeeld is van emotie en wulpse design lijnen, speekt de zakelijke vorm velen aan. Door toevoeging van het R-logo en de 300 pk komt er een stuk meer emotie en passie bij. En zo rijdt de Golf R ook. Wat een heerlijke machine. Iedere keer als ik instap schiet de hierboven genoemde waarschuwing over het rijbewijs door mijn hoofd. Dit is de meest ultieme hot-hatchback die momenteel te koop is. Het kan ongenadig hard gaan en bochten zijn een peulenschil. Het sportonderstel is daar -samen met het elektronische sper-differentieel- debet aan. De R is een beetje onderstuurd op de grens, maar door even het gas los te laten is dit goed op te vangen.
Het meeste vermogen gaat naar de voorwielen, maar door de Haldex koppeling wordt er ook vermogen naar de achterwielen gestuurd op het moment dat de R daar grip dreigt te verliezen. De automatische zestraps DSG versnellingsbak doet zijn werk perfect. Je kan de versnellingen ook bedienen met de flippers aan het stuur. Het ‘plop’ geluid wat je hoort tijdens het schakelen is aardig, maar klinkt wat kunstmatig. Wel even wennen is het stop/start-systeem. Wil je lekker wegscheuren bij het stoplicht, en het systeem staat aan, dan ga je het stoplicht sprintje niet winnen, dus altijd uitzetten.
Ideale wagen voor bankovervallers
Mijn test-Golf was uitgevoerd in de prachtige blauwe kleur Lapis Blue en heeft 19 inch velgen in plaats van de standaard 18 inch. Erg mooi om te zien, maar dat gaat wel ten koste van het comfort. Door de plattere banden wordt de auto normaal gesproken iets stugger. Maar, de Golf R heeft een handig knopje waarmee je kunt switchen tussen de verschillende rijeigenschappen. Vanuit Normaal ga je naar Comfort, Eco, Individueel en Race. Door een van deze modi te kiezen verander je de karakteristiek van de auto. Dit maakt de Golf R de ideale auto. Je kan de Volkswagen als brave huisvader rijden, maar je kan er ook geweldig mee gooien en smijten. En dat dankzij het 25 millimeter verlaagde sportonderstel en een sper-differentieel. Eigenlijk is dit de ideale wagen voor bankovervallers. Onopvallend, ruim genoeg voor een paar koffers of tassen vol met geld en snel genoeg om aan iedereen te ontkomen.
De lederen sportstoelen zitten geweldig, omsluiten je lichaam goed en zijn goed instelbaar. Het R-logo is in de rugleuning van de stoel gestikt en geeft een mooie uitstraling. Mooi zijn ook de blauwe wijzers in het dashboard en de eveneens blauwe sfeerverlichting in de deuren. Dit geeft ’s avonds een prachtige blauwe gloed. Ook fijn is het scherm van het infotainment-systeem. Dit werkt erg prettig en intuïtief. Het scherm is een beetje mat en is prettig om aan te raken. Redelijk ‘vette vingers proof’, want zodra je het scherm licht aanraakt, verschijnt de informatie. Eigenlijk een non-touchscreen dus. Wat ik minder mooi vind is het glimmende zwarte plastic in het dashboard. Het afgeplatte stuur is lekker dik en ligt goed in de hand.
Conclusie
Wil je redelijk anoniem door het leven gaan, maar toch een praktische en snelle auto rijden, dan is de Golf R wat mij betreft de enige keuze. De R is een allrounder met spierballen en tevens ruim en praktisch voor een gezin. En vader of moeder kunnen los gaan als de gelegenheid zich voor doet. De Golf R zoals ik hem reed kost 58.459 euro en dat is een boel geld, maar wat mij betreft is hij het waard.
Technische gegevens:
Brandstof: Benzine
Energielabel: E
CO2 uitstoot: g/km
Cilinderinhoud: 1.984
Cilinders: 4 cilinder benzinemotor
Max. vermogen: 221 kW/300 pk bij 5.500 – 6.200 tpm
Max. koppel: 380 Nm bij 1.800 – 5.500 tpm
Acceleratie: 0-100 km/h: 4,9 sec
Topsnelheid: 250 km/h
Transmissie: 6-DSG
Gewicht: 1.395 kg
Prijs basisuitvoering: € 49.890
Prijs gereden uitvoering: € 58.459
Gereden test kilometers: 844 km
Plus
+ Algehele gebruiksgemak
+ Vermogen
+ Ruimte
+ Geluid
Min
– Glimmend plastic in dashboard
– Pas op voor je rijbewijs