Kia vernieuwde de huidige Rio in 2011 en dit jaar is het tijd voor een facelift. En die is wat mij betreft geslaagd. De Rio ziet er stoer uit, met name in het wit met zwarte accenten. In combinatie met ‘waar voor zijn geld’ heeft de Rio opnieuw een goede slagingskans.
Kia doet het goed. In Nederland bezet het merk qua verkoop de derde plaats op de particuliere markt en staat het met bijna modellen in de top 10. De Picanto voert hierbij in het A-segment de lijst aan, en dat wil Kia ook met de Rio in het B-segment bereiken.
Liever eerst de video bekijken?
Groter van buiten en luxer van binnen
Ondanks dat er niets veranderd kon worden aan de bestaande maten, moest de auto er aan de buitenkant vooral groter uit gaan zien. Om dit te bereiken en de Rio een imposantere, robuustere en dynamischere uitstraling te geven, veranderde Kia’s hoofdesigner Peter Schreyer de achterbumper, voorbumper, de grille, de behuizing en de positie van de mistlampen. Tevens kreeg de Rio 17 inch wielen.
Waar ik soms enige tijd op zoek ben naar een goede zithouding, heb ik die in de Rio snel gevonden.
Er zijn vijf verschillende modellen binnen de Rio: de EconomyLine, ComfortLine, DynamicLine, ExecutiveLine en de First Edition, waarbinnen drie- en vijfdeurs varianten zijn. Qua motorisering is er de keuze uit een 1,2- en 1,4-liter benzinemotor en een 1,1-liter dieselmotor.
De EconomyLine is er alleen als 1.2 driedeurs. De ComfortLine is er met drie en met vijf deuren en alle drie de motoren. Kia verwacht de meeste verkoop in Nederland van de vijfdeurs ComfortLine met 1,2-liter benzinemotor. Als drie- en vijfdeurs met een 1.2 en 1.4 benzinemotor. De 1.4 is er ook als automaat. De FirstEdition is alleen beschikbaar als driedeurs met 1,2-liter motor in combinatie met de handgeschakelde vijfversnellingsbak.
Snel de goede zithouding
Binnenin de Kia is het donker. Dat komt voornamelijk door het zwarte dashboard, dat in Nederland de enige mogelijkheid is. Om de auto aan de binnenzijde een luxere uitstraling te geven zijn er wat wijzigingen doorgevoerd. Zo is er rondom het multimediascherm een nieuw hoogglans zwart paneel plaatst en zijn er rondom het paneel en verspreid over het dashboard RVS-look onderdelen gemonteerd. Het interieur ziet er mede hierdoor strak, kwalitatief en inderdaad luxueus uit.
Daar waar ik in andere auto’s vaak enige tijd op zoek ben naar een goede zithouding, heb ik die in de Rio snel gevonden. Alleen het vrij grote stuur kan voor mijn zitpositie en lengte net niet laag genoeg afgesteld worden. Maar geen probleem, want in de Comfort-uitvoering kan de bestuurderstoel in hoogte versteld worden. Dat heeft tevens als voordeel dat mijn snel moe wordende benen door de korte zitting ook in een iets fijnere positie komen te staan. De Kia is niet klein van binnen, maar door de vorm van de onderzijde van het dashboard komen mijn knieën er toch dichtbij. Achterpassagiers van gemiddelde Nederlandse lengte zitten zowel voor- als achterin de Rio prima.
Stug onderstel en interieurgeluid
De demping van de Rio is in vergelijking met de meeste Europese auto’s iets stugger. Dit is positief voor de wegligging, maar zorgt er ook voor dat het geluid van oneffenheden in het wegdek en bandengeluid binnenin de auto aanmerkelijk aanwezig is. De oneffenheden worden ook doorgeven aan het interieur, maar goed geabsorbeerd door de relatief zachte stoelen. Het geluid is aanwezig, maar niet storend en ook sterk afhankelijk van het wegdek. Op een geasfalteerde snelweg merk je er nauwelijks iets van. Dan hoor je meer het motorblok.
Ook als je wat sneller door een bocht gaat laat de Rio zich niet snel van de wijs brengen.
Ook heeft Kia het onderstel aangepakt, de Rio stuurt scherp en luistert goed naar de bestuurder. De wegligging is heel neutraal en voelt natuurlijk aan. Ook als je wat harder dan de toegestane snelheid door een bocht gaat laat de Rio zich niet snel van de wijs brengen. Je krijgt in geen geval het gevoel dat de auto op de rand van zijn kunnen zit. Er is een ruime marge aanwezig voordat de auto echt gekke dingen gaat doen. Normaal rijdende automobilisten zullen de marge zelfs alleen maar onder extreme omstandigheden zoals zware regen of sneeuw bereiken. Al met al een prima wegligging voor een auto in deze klasse dus.
Ik reed met de 1.2 benzinemotor waarvan het vermogen voldoende is. Verwacht er geen raceprestaties van. Als je even snel wilt inhalen moet je terugschakelen omdat de viercilinder zicht het prettigst voelt in de hogere toerentallen boven de 3.000 omwentelingen per minuut. Het maakt deze Rio wel iets sportiever, maar wil je iets minder schakelen en soepeler rijden, dan ben je beter af met de sterkere 1.4 benzine of de diesel. Schakelen doet de vijfversnellingsbak trouwens als een warm mes door de boter, soepel en makkelijk.
Conclusie
De Kia Rio is een degelijke auto die het afgelopen decennium zijn kwaliteit en betrouwbaarheid enorm bewezen heeft. Als je 16 duizend euro aan een auto uit kunt geven dan zit je met de Rio goed. Zeker als je de komende zeven jaar onbezorgd en zonder onvoorziene kosten wilt kunnen autorijden. Want de zeven jaar garantie biedt geen enkele andere fabrikant.
Wil je weten of de Kia Rio een auto voor jou is? Ga dan snel op bezoek bij de Kia dealer en laat je verrassen. Of niet. We zijn benieuwd naar je ervaringen. Mail ons via redactie@driving-dutchman.com.
Bekijk meer foto’s van de Kia Rio op onze Facebook pagina.
Plus
+ Value for money
+ Kwaliteit/degelijkheid
+ 7 jaar garantie
Min
– Korte zitting
– Interieurgeluid