TomTom kwam eerder dit jaar met de GO Essential op de markt. Dit nieuwe basismodel moet vooral scoren op basis van gebruiksgemak, prijs en een brede integratie van de smartphone. Om te kijken of hij inderdaad levert wat beloofd wordt, hebben wij dit systeem onderworpen aan een uitgebreide test.
Wie koopt er nog een TomTom?
Het zijn lastige tijden voor TomTom. Steeds meer fabrikanten leveren hun auto’s met eigen navigatie systemen of met Android Auto en/of Apple Carplay. Met deze laatste kan gebruik gemaakt worden van de navigatie van smartphones, zoals het haast feilloos werkende Google Maps.
Toch zijn er genoeg (wat oudere) auto’s zonder navigatie en gebruiken veel mensen nog steeds liever gewoon een los navigatiesysteem dan hun smartphone. Voor deze groep komt TomTom met de GO Essential.
Specs
De TomTom Go Essential is er met een vijf en met een zes inch scherm. Voorzien van een snelle processor werkt hij rap, zowel in het zoeken van routes als in de bediening van de verder logische menu’s. Hij wordt geleverd met een zuignap, waarop je met een magneetsysteem het scherm klikt. Dit werkt zeer makkelijk en snel, terwijl het scherm altijd goed blijft zitten.
De accu gaat dik een uur mee, maar dan is de koek wel op. Gelukkig wordt hij geleverd met een autolader, waarmee je vele uren kunt rijden. De wifi verbinding zorgt ervoor dat je gemakkelijk nieuwe kaarten en updates kunt uploaden, zonder te prutsen met sd-kaartjes.
Spraakherkenning
Net als het gebruik van je smartphone, kun je de TomTom GO Essential bedienen met spraakherkenning. Je zegt ‘Hallo TomTom’, waarna je een brede keuze hebt uit opties voor de bediening.
Het meest gebruikte is natuurlijk het opzoeken van en navigeren naar een adres, maar je kunt ook zaken als het volume hier mee regelen. Het komt wel eens voor dat je een aantal keer Hallo moet herhalen, maar over het algemeen werkt deze functie goed.
Geïntegreerd met de smartphone
Bij de ontwikkeling van de GO Essential is sterk ingezet op een brede integratie van de smartphone. Zoals al veel langer kun je het systeem gebruiken om handsfree te bellen, maar de GO Essential is ook voorzien van compatibiliteit met Siri en Google Now spraakherkenningssoftware.
Dit houdt in dat je de telefoon kan bedienen door middel van de spraakherkenning van de TomTom zelf. Vervolgens kan het systeem meldingen en berichten van je smartphone voorlezen, nummers kiezen uit je telefoonboek of dingen voor je opzoeken op het internet.
Flitsers, verkeer en eigen routes
De GO Essential wordt voorzien van lifetime kaartupdates en Traffic-updates. Bij aanschaf krijg je zes maanden gratis flitserinformatie, daarna kost deze functie 29 euro per maand. De data die hiervoor gebruikt wordt, komt binnen via je smartphone.
Tevens kun je gebruik maken van TomTom Road Trips. Op dit gratis platform kunnen gebruikers zelf routes maken en uitwisselen. Een leuk idee, maar in hoeverre mensen dit echt gebruiken is de vraag. Je zult dit vaker terug zien bij de motorfietsvariant, de TomTom Rider.
Conclusie
2 Comments
heb een tomtom go Essentials probleem toestel hij is een week oud update flitsers blijft hangen bij 99 procent gaat weer terug naar 75 procent naar 99 procent dit blijft hij doen uren lang dus als hij een kaart moet gaan update zie ik het somber in tomtom krijg je wel tips maar die werken niet. en zeker nu alles bij tomtom via mail gaat is dit een groot probleem ze zeggen slechte wifi nu alles wat hier op wifi loopt werkt zeer goed..
Aan sluiten via My drive advies ook daar werk het niet kaart Europa verwijden advies wat als hij niet update dan heb ik helemaal niets meer. ik ben er aan het denken om na velen jaren tomtom overstappen op een ander merk dit is mijn vierde tomtom maar de Essentials is tot nu toe geen aanrader
Oe Bert, dat klinkt niet goed zeg. Helaas hebben wij deze problemen niet ervaren dus kunnen je niet verder helpen. Misschien onder garantie terugbrengen?