Een V8 verkoop je ook in de Verenigde Staten steeds minder makkelijk, maar omdat Ford toch graag de Mustang-heritage in leven wil houden, bedachten ze er een 2,3 liter EcoBoost blok in te hangen en er een handgeschakelde zesversnellingsbak aan te plakken. Maar is dit dan nog wel een echte muscle car?
Om meteen met de deur in huis te vallen: nee, de Mustang met vier cilinders is geen muscle car, daarvoor mist hij toch echt het geluid van een dikke V8-motor. Maar omdat de EcoBoost bijna 320 pk en een turbo heeft, kun je er een boel leuke dingen mee doen, bijna net zulke leuke dingen als met de V8. Het geluid moet je er dan maar even bij denken.
Will it drift?
In 1964 werd het eerste prairiepaard van Ford geïntroduceerd. En bij Mustang denk IK nog altijd aan de gestroomlijnde dikke coupes met brullende motoren, dragstrips en circuits. De Ford Mustang is nu voor het eerst in zijn 50 jarige bestaan officieel in Europa te koop. Daarvoor heeft Ford de rijdynamiek van de Mustang afgestemd op Europa met aanpassingen aan onder andere het onderstel, de carrosserie en lichte materialen.
It drifts, easy
De Mustang 2.3 EcoBoost is een wild, ongetemd prairiepaard. En het drift, maar wel snel en makkelijk. Maar wees niet bevreesd, als je normaal gas geeft en met hulpmiddelen zoals tractiecontrole en esp ingeschakeld, is de Mustang door iedereen prima te besturen en een ideale metgezel om lekker te toeren én om boodschappen mee te doen. De kofferbak is namelijk zeer ruim bemeten.
De meeste fun met de EcoBoost in de regen heb je met tractiecontrole uitgeschakeld in de Sport+ of Circuit modi. De Mustang is dan wel wild en listig, maar als je een beetje je best doet krijg je hem wel getemd. En die uitdaging heeft bij mij in ieder geval voor heel veel rijplezier gezorgd.
Ook rustig cruisen
Omdat er wel mensen zijn die de Ford wel willen hebben (in Europa zijn er al 10 duizend verkocht), maar de auto niet continue willen temmen, zijn er vier voorgeprogrammeerde rijmodi Normaal, Sport+, Circuit en Sneeuw/Nat wegdek. Standaard staat de hengst in de Normaal-stand. De overige stand-namen spreken verder voor zich. En gebruik ze, want er is een significant verschil in vermogensafgifte en besturing. De Sport+ stand geeft een hoop fun, maar je wil in de regen wel normaal een bocht kunnen nemen. De Sneeuw/Natwegdek modus geeft dan uitkomst.
Je kunt met de Mustang ook rustig cruisen, maar vermijd dan wel binnenwegen en drempels. Het onderstel is stug en hard en veel meer geschikt voor de snelweg en het circuit dan voor binnenwegen en de stad. In de persauto waar ik mee reed, waren optioneel verkrijgbare Recaro sportstoelen gemonteerd. Deze zitten goed en geven perfecte steun in bochten, maar het comfort is ver te zoeken. Het complete Mustang-pakket nodigde mij in ieder geval uit om niet rustig te rijden, maar daagde mij eigenlijk continue uit.
Alles wat een auto van deze tijd nodig heeft
Binnenin de Mustang zit alles wat een moderne auto en zijn veeleisende berijder nodig hebben. Het geheel ziet er een beetje spartaans uit, en dat past prima bij deze auto. Achterin heb je op de stoelen net aan ruimte voor twee kinderen die niet groter zijn dan 1 meter 30. De kofferruimte daarentegen is wonderbaarlijk groot. Maar waar je die in een auto als de Mustang nou voor nodig hebt is mij geheel onduidelijk.
Midden op het lekker in de hand liggende stuur siert de Mustang, rondom omgeven met knopjes voor het entertainmentsysteem. Een paar knopjes zitten wel wat ver naar de buitenkant, waardoor je tijdens het driften en doughnut draaien soms een knopje aanraakt en van zender verandert zonder dat je dat wil.
Klinkt best lekker de 2.3 EcoBoost
Ik had echter de audio maar weinig aan. De viercilinder EcoBoost klinkt namelijk een beetje rauw. En dat is lekker, zeker voor een auto als deze. Het zal nooit een V8 worden en al helemaal nooit zo klinken. Maar de 2.3 EcoBoost is een lekker motorblok met een lekker geluid. Zeker als je de motor wat meer toeren laat draaien klinkt hij als een flink getunede viercilinder uit de jaren 70 en 80. Heerlijk.
Het fijne motorblok is verbonden met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De pook schakelt kort en ferm door de versnellingen. De derde versnelling is af en toe, en vooral bij snel optrekken en schakelen, wat moeilijk te bereiken. Maar een kniesoor die daar verder op let. De combinatie 2.3 EcoBoost / handbak is in de Mustang in ieder geval prima en zorgt dat je weer eens lekker ouderwets gaaf kunt autorijden. Man, wat heb ik me vermaakt met deze auto zeg!
De Ford Mustang EcoBoost met vier viercilinders is een stuk goedkoper dan de V8. Je hebt hem al voor nog net geen 50 duizend euro. Wil je toch liever de Mustang GT V8, dan heb je, met dank aan het Nederlandse belastingklimaat, helaas een halve ton meer nodig. Het fun-gehalte in de EcoBoost is hoog, het comfort van bijvoorbeeld een Ford Mondeo of S-MAX is er niet. Twee kleine kinderen passen net aan in de achter-stoelen. Ik heb van de Mustang genoten, en als ik later als ik groot ben en speeltjes als deze Mustang kan betalen, staat hij zeker in de bovenste regio van mijn wenslijstje.
Plus
+ Fun
+ Uitstraling
+ Heritage
+ Kofferruimte
Min
– Toch wel de V8 die niet in de EcoBoost zit
Technische gegevens
Brandstof: Benzine
Cilinderinhoud: 2.253 cc
Vermogen: 317 pk
Koppel: 434 Nm
Acceleratie 0-100 km/h: 5,8 sec.
Topsnelheid: 234 km/h
Gewicht: 1.555 kg
Prijs vanaf: € 49.600,-
Prijs testauto: € 53.700,-
[grwebform url=”https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BJQ3i&webforms_id=395503″ css=”on” center=”off” center_margin=”200″/]